
Bollenstreek – ‘Door de onzekerheid gaan veel mensen eraan onderdoor.’ Opnieuw is er onrust bij eigenaren van zogenoemde paardenweitjes op bollengrond in de Bollenstreek. Aanleiding is een rapport met criteria hoe illegaal gebruik van bollengrond tegen te gaan en te handhaven. Het rapport van onderzoeksbureau Clevin, gemaakt in opdracht van de gemeentes Hillegom, Lisse en Teylingen, stelt dat paardenweitjes, moestuinen en siertuinen op bollengrond groter dan 4000 vierkante meter, illegaal zijn en moeten verdwijnen. Bij alles wat kleiner is moet bekeken worden of het is samen te voegen met andere bollengrond. Desnoods door het dempen van een sloot of het weghalen van een hek. Dit om te voorkomen dat het stukje grond braak ligt.
Veel van de honderden paardenweitjes en moestuinen in de Bollenstreek waren ooit bollengrond, maar hebben jarenlang braak gelegen omdat ze niet handig bleken om als bollengrond te gebruiken. De omvang, vorm of ligging van het stuk grond maakten het perceel onbruikbaar. Het gebruik van grote machines en het economisch rendabel moeten werken, maken kleine stukjes grond minder geschikt voor de bollenteelt. Die percelen zijn vervolgens ingericht voor andere doeleinden. Het venijn zit hem in het decennia gedogen van dat oneigenlijk gebruik. De mensen zijn gehecht geraakt aan de moes- of siertuin of paarden op dat stukje grond.
Zodra de gemeenten in 2020 dreigden de bestaande regels te handhaven en dwangsommen uit te delen, brak er grote paniek uit onder eigenaren van deze gronden. ‘Veel mensen hebben toen hun paarden weg gedaan en de hekken weg gehaald, uit angst voor een peperdure boete,’ zegt een eigenaar van een paardenweitje in Voorhout, die anoniem wil blijven. ‘Voor veel mensen zijn hun paarden of de moestuin hun hele leven. Alles draait om dat stukje grond. Veel mensen gaan eraan onderdoor.’ De Voorhouter en zijn vrouw zijn behoorlijk van slag door de onzekerheid die ook dit nieuwe rapport weer brengt.
De gemeenten in de Duin- en Bollenstreek zijn bezig met nieuwe regels voor het behoud van bollengrond. Het openbaar gemaakte onderzoek zal gebruikt worden om nieuwe beleidsregels op te stellen. Hillegom en Lisse hebben het rapport ter inzage gelegd, zodat mensen erop kunnen reageren, aldus de twee gemeenten.
Per stukje grond beoordelen
Bij de beoordeling of een perceel gebruikt kan worden voor het telen van bollen, knollen of voor de (snij-)bloementeelt is de omvang van groot belang, stelt het nieuwe rapport. Voor de teelt van bollen en knollen wordt uitgegaan van een minimale oppervlakte van 1 hectare, voor (snij-)bloemen 0,4 hectare, ofwel 4000 vierkante meter. Alle stukken grond die groter zijn, zijn volgens het rapport altijd doelmatig te gebruiken. Dit klinkt rigide, maar in het rapport wordt benadrukt dat elke locatie op zich moet worden beoordeeld, omdat de situatie per perceel zal verschillen. Deskundig maatwerk is vereist, aldus het rapport.
Bestuurslid Cees Steenvoorden van Stichting Waarom Weg is geschrokken van het rapport. ‘Ze hebben ons plan van dubbele bestemming er niet in opgenomen. Wij willen dat een perceel als bollengrond én recreatief kan worden gebruikt.’ Steenvoorden vindt dat dit rapport geen helderheid geeft en ziet dat mensen door de onduidelijkheid er emotioneel aan onderdoor gaan. ‘Het is zo complex hoe je al die criteria gaat toepassen. Ieder stukje is anders. Het is ondoenlijk en duurt heel lang om al die criteria in kaart te brengen. Het kan veel eenvoudiger. Gewoon al die perceeltjes omzetten in dubbel gebruik’, zegt Steenvoorden. ‘Als een perceel met moestuin of paarden verkocht wordt, kan het gewoon weer bij het bollenarsenaal gevoegd worden. Als je het legaliseert is het voorgoed verloren als bollengrond’, zegt Steenvoorden.
Zitten wij veilig of moeten we weg?
De eigenaresse van een paardenbak en een vrouw met paarden op oorspronkelijke bollengrond zijn er niet gerust op. Ze durven hun naam niet te vermelden en al helemaal niet in beeld te vertellen welke onrust het hen brengt. Ze zijn bang dat ze hun paardenbedrijf moeten opdoeken als ze zichzelf in de media bekend maken. Angstig wordt berekend hoe groot hun perceel is en of ze ‘veilig zitten’. Enig houvast is dat als een eigenaar kan bewijzen dat het perceel vóór 1995 al op die manier werd gebruikt – bijvoorbeeld met oude foto’s – de situatie volgens overgangsrecht gelegaliseerd kan worden.
Het echtpaar met het paardenweitje heeft er weinig vertrouwen in. Zij hebben een foto uit de jaren ’80 waarop geiten en andere dieren op het stukje grond te zien zijn. ‘De gemeente reageerde op de foto met dat geiten geen paarden zijn. En dat er nu gras ligt en toentertijd zand. Dus is het illegaal gebruik.’ Het gevoel bij het echtpaar overheerst dat de gemeente koste wat het kost geld wil verdienen uit de handhaving. Zodra bollengrond wordt onttrokken, moet de eigenaar namelijk per vierkante meter compensatiegeld betalen.
‘Vragen al jaren om handhaving’
Jaap Bond, de voorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur, is blij met het rapport. Hij is vooral tevreden met de aanbeveling om te gaan handhaven. ‘Daar vragen we al jaren om’, zegt Bond. ‘Naar twee kanten, dus ook handhaving naar bollenboeren die zich niet aan de afspraken houden.’ De sector vindt bovendien een oppervlakte van 1500 vierkante meter al geschikt voor bollenteelt. Ook is Bond blij dat er in het rapport aandacht is voor de waarde van de grond. Eén hectare levert 60.000 euro op als het als bollengrond wordt gebruikt.
De meeste bollen worden geteeld in Noord Holland en de Flevopolder. Het apatisch vasthouden aan een zelfverzonnen Bollen areaal is pure bureaucratische waanzin
Die dure vrijstaande woningen op bollengrond waren geen probleem.
Volgens mij kunnen de gemeentes hun energie beter steken in de problemen die nu voor veel mensen aan de orde zijn en laat mensen gewoon lekker van hun hobby genieten.
De huidige bedrijfsvoering van de bollenbedrijven zijn geen toegevoegde waarde meer voor de streek, maar een blokkade voor doorontwikkeling van de streek. Deze bedrijfsvoering past beter in Flevoland en de Noordoostpolder.
Transformeer met zijn allen te samen.
Het woord KEUKENHOF is waar alles draait .
We wonen niet meer in de bollenstreek maar in Keukenhof, in de meest letterlijke zin van het woord in combinatie met de naamsbekendheid en fleurigheid van het park .
Laat dit even bezinken.
Focus op het woord.
Gooi alles in gedachten op 1 hoop.
Creëer een positieve perceptie.
Hoe ziet de streek er dan uit ?
Wie kan mij eens uitleggen . Waarom villa.s op 1 ste klas bollengrond wel legaal zijn , en een volkstuin en paardenweitjes op braakliggende niet eens 1 ste of 2 de klas bollengrond illegaal is ???
Wordt er dan ook gehandhaafd op de bollenschuren die fungeren als caravan opslag en tennisbanen of is dit een verdienmodel wat voor de bollenkwekers ook tot de bedrijfsvoering hoort ?
Gom laten verdwijnen en geen dure villa’s op bollengrond,de salaresen van gom gebruiken voor recreatie.
Gebeurt er wat goeds mee.inplaats dat ze zeggen wij gaan milj.omzetten
Hier wordt de gewone man de dupe van.
Laat die moestuinen en paardenweitjes gewoon bestaan. En idd, dure villa’s wel op voormalig bollengrond. Wie garandeert dat het weer bollengrond wordt. Aan de Gerleeweg zijn ook villa’s gebouwd nadat, geheel volgens de regels, een x-aantal vierkante meters glas was gesloopt. Weg bollengrond!
Ik steun de mensen met moestuin en/of paardenwei.