Teylingen – Binnen de gemeenteraad van Teylingen heerst onvrede over de gang van zaken tijdens de digitale commissie- en raadsvergaderingen. Daarbij lijken de coalitie- en oppositiepartijen van mening te verschillen over de wijze waarop en de tijdsduur waarin het woord kan worden gevoerd over onderwerpen.

De onvrede over de gang van zaken tijdens de digitale vergaderingen bestaat bij een aantal partijen al langer, zo blijkt onder andere uit opmerkingen die daarover op sociale media zijn geplaatst. Ook is het onderwerp al eens aan de orde gesteld tijdens vergaderingen van het Presidium, waarin de fractievoorzitters vertegenwoordigd zijn. Nu de vergaderingen sinds het begin van de coronacrisis niet meer fysiek maar via Microsoft Teams worden gehouden, blijken raadsleden soms veel meer tijd nodig te hebben en te nemen om hun pleidooi voor of tegen een bepaald onderwerp te houden. Dit ondanks oproepen van de voorzitter om de spreektijd enigszins te beperken. Dat er momenteel negen fracties in de Teylingse gemeenteraad vertegenwoordigd zijn zorgt er ook voor dat meer raadsleden het woord willen voeren over een bepaald onderwerp. Daardoor gebeurt het regelmatig dat niet alle agendapunten op een avond kunnen worden afgehandeld, waardoor de vergadering op een andere avond moet worden voortgezet. Onlangs moest een commissievergadering zelfs over drie avonden van elk drie uur verdeeld worden om alle agendapunten te kunnen behandelen.

Ook de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdag kon niet binnen de daarvoor uitgetrokken drie uur afgewikkeld worden. De vergadering werd daarom maandag voortgezet. Ook toen nam de voortgezette vergadering ruim drie uur in beslag. Fractievoorzitter Don Verhoeff van oppositiepartij GroenLinks liet echter desondanks blijken dat hij vond dat hij door burgemeester Carla Breuer beknot werd in zijn spreektijd. Dat leidde weer tot een reactie van fractievoorzitter Frans van Swieten van coalitiepartij Trilokaal, die Verhoeff liet weten dat het de leden zou sieren als zij de vergaderingen eens konden afronden binnen de daarvoor bestemde tijd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in