Foto: CHG werkgroep bollenschuren

Katwijk/Bollenstreek – Wouter Jinssen en Corina Krijgsman-Jinssen uit Katwijk hebben de Zwarte Tulp Prijs 2019 voor behoud en herbestemming van bollenschuren ontvangen. De eigenaars van de bollenschuur aan de Rijnstraat 6 in Katwijk aan de Rijn krijgen de prijs voor de manier waarop zij het pand hebben gerestaureerd en voor de toekomst hebben behouden. De Werkgroep Bollenerfgoed van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG) reikt deze stimuleringsprijs al sinds 2003 jaarlijks uit aan de eigenaars van een bollenschuur, die het gebouw op een voorbeeldige manier hebben behouden of een nieuwe bestemming hebben gegeven. De Zwarte Tulp Prijs bestaat uit een oorkonde en een speciaal schildje voor aan de gevel. Dit werd op 13 december aan Wouter Jinssen en Corina Krijgsman-Jinssen overhandigd door cultuurwethouder Jacco Knape van de gemeente Katwijk.

Sinds 2012 is de bollenschuur eigendom van Wouter Jinssen en Corina Krijgsman-Jinssen. Zij hadden geen idee dat zij met een bollenschuur te maken hadden, maar houden van oude gebouwen. Zij hebben de bollenschuur met gevoel voor historie en met behoud van authentieke details gerestaureerd. In de zijgevels zitten nog rijen houten ventilatiedeuren en op de zolderverdieping prijkt het originele rozetraam. Ook in het interieur hebben zij veel authentieke details behouden en gerestaureerd. Het pand is een gemeentelijk monument.

De Werkgroep Bollenerfgoed van het CHG werkt al sinds 1997 aan behoud en herbestemming van bollenschuren en andere erfgoed van de bloembollencultuur in de Duin- en Bollenstreek. Mede door de Zwarte Tulp Prijs zien steeds meer overheden én eigenaren het belang in van behoud en herbestemming van bollenerfgoed. Meer informatie op www.bollenerfgoed.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in