Hillegom – Wel of geen variabel tarief voor het ophalen van huishoudelijk restafval in Hillegom? Dat was de vraag tijdens de raadscommissie donderdagavond. 

Het belonen van de Hillegomse inwoner stond in ieder geval centraal in het debat. In december 2019 stelde de gemeenteraad een nieuw afvalbeleid vast. Een onderdeel van dit beleid betrof ook het invoeren van een variabel tarief voor het aanbieden van huishoudelijk restafval met rolcontainers of ondergrondse verzamelcontainers. In de eerste twee jaar, 2021 en 2022, is dit tarief niet ingevoerd om de Hillegommer te laten wennen aan het beter scheiden van huishoudelijk afval. De tussentijdse milieuresultaten, die in 2019 zijn opgesteld, met betrekking tot het scheiden van afval zijn ruim behaald. Het ingezamelde restafval in de gemeente is namelijk gedaald van 186 kg per inwoner per jaar in 2018 naar 99 kg per inwoner per jaar in 2022 (prognose). Deze resultaten zijn zodanig positief dat de meerderheid van de Hillegomse fracties vindt dat het tarief helemaal niet ingevoerd hoeft te worden. Maar als het aan de fractie van GroenLinks ligt, gaat de invoering van het variabele tarief op 1 januari 2023 gewoon door. Volgens hen moet de vervuiler betalen en verwacht de burger die veel minder dan 100 kg per jaar aan restafval weggooit een beloning voor het goede gedrag. 

Het variabele tarief voor huishoudelijk restafval zal nog een keer in de gemeenteraadsvergadering van 22 september besproken worden als hamerstuk.

1 REACTIE

  1. Waar kan ik een klacht indienen dat de gemeente haar grond vervuild met gele stroken plastic die van de zakken voor plastic achterblijven in de straten? Het ziet er niet uit en het is strafbaar de openbare weg te vervuilen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in