In de Voorhoutse kerktoren (foto HKV)

Bollenstreek – Open Monumentendag is in de Bollenstreek groots gevierd.

Burgemeester Carla Breuer opende met haar voorganger De Goeij en HKV-voorzitter Van Steijn de dag in Voorhout. Behalve een tentoonstelling over de voormalige gemeentehuizen van Voorhout waren er lezingen over de ontwikkeling van het middeleeuwse ambacht Voorhout. Er was een dorpswandeling en daarbij kon door een deel van de bezoekers de kertoren van de St. Bartholomeuskerk worden beklommen.

In Noordwijk werd de Open Monumentendag geopend door burgemeester Wendy Verkleij. Daar was veel belangstelling voor onder meer de opengestelde torens en voor de Sint Jorisdoelen. Bij dit oude gilde wordt met de voetboog op de houten gaay geschoten. Ook brandweerwagen Rooje Dotje, een Dodge uit 1947, trok veel bekijks. De wagen was tot 1978 in gebruik bij de Noordwijkse brandweer, werd grondig gerestaureerd en kreeg dit jaar de status van cultureel erfgoed.

In Warmond konden bezoekers struinen langs oude en nieuwe architectuur. Een boekje met twee rondwandelingen werd gepresenteerd en een aantal monumenten was geopend. De protestantse kerk stond bol van de muziek en in de katholieke kerk kon men genieten van de gebrandschilderde ramen en een expositie van kerkelijk zilver. In de kapel van het voormalige Mariëngaerde, nu een appartementencomplex, was onder andere een expositie te zien over het voormalige Groot Seminarie. (foto’s: HKV, Richard van Egmond, Jaap van Duijn, Rose Marie Keijzer)

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in