Oud-wethouders en oud-burgemeester: rapport was vertrouwelijk, intern stuk om onoorbare beïnvloeding te stoppen

Noordwijk – Het rapport over ondermijning van de lokale democratie dat door het huidige college van B & W is vrijgegeven betreft een intern, vertrouwelijk stuk. Dat zeggen oud-burgemeester Jan Rijpstra en oud-wethouders Gerben van Duin en Hans Bakker in een gezamenlijke reactie. ‘Er waren signalen over ondermijning van de lokale democratie door cliëntelisme, belangenverstrengeling en onoorbare beïnvloeding van de besluitvorming van college en raad. Structureel betreft het met name wethouders ruimtelijke ordening en grondzaken van alle partijen die worden geïntimideerd en onder druk worden gezet om andere belangen te dienen dan het algemene, collectieve belang’. Ook publicaties rond de verkiezingen van 2014 en 2018 speelden een rol. Het rapport is overgedragen door Rijpstra aan zijn opvolger interim-burgemeester Jon Hermans om zaken verder te onderzoeken. In het rapport wordt een aantal Noordwijkers genoemd met grote vastgoedbelangen en/of relaties met politieke partijen. Rijpstra, Bakker en Van Duin sluiten af met: ‘waar het ons omgaat, is dat de onoorbare beïnvloeding stopt. Als we de waarheid niet kennen kan er ook niets ondernomen worden om de problemen op te lossen’.

11 REACTIES

 1. Hermans wilde haar handen hier niet aan branden, vermoed ik. Die dacht: laat die Verkleij het maar uitzoeken. Maar als de Noordwijkse doofpot te vol raakt, dan krijg je het deksel er niet meer op!

 2. Ik hoop dat onze (oud) politici ( Rijpstra/ van Rijnberk/ van Duin/ Bakker / mevr Visser) straks in het getuigen verhoor onder ede ook de waarheid spreken. In ieder geval zullen zij moeten verklaren wie mij een dode rat in wijnverpakking stuurde. En waarom alles wat zij over mij schrijven aantoonbaar is gelogen. En waarom De Raad Bouw sinds van Rijnberk een huis mocht kopen in Calorama bij van der Wiel Bouw er voor gezorgd heeft dat De Raad Bouw nooit meer een woningbouw project heeft kunnen ontwikkelen in Noordwijk ,terwijl sponsors van PUUR dit wel konden. Hoe was het mogelijk dat De Raad Bouw door de rechtbank in het gelijk werd gesteld en ook in hoger beroep om geselecteerd te mogen worden voor een ontwikkeling aan het Rederijkersplein en toch werd geen uitvoering gegeven aan het vonnis. Waarom moest oud wethouder Bakker hierover liegen toen hij Sedos voor deze ontwikkeling had uitverkoren? Kortom die doofpot gaat open. Noordwijk wordt Transparant ondanks alle geheime rapporten van PUUR ,alle manipulaties en het misbruik van bestuursfunkties. Dit is veel erger dan de framing van Sigrid Kaag. Dit zijn Stasi achtige methoden. En mochten de (oud) politici aantoonbaar meineed plegen dan zal een gevangenisstraf hun deel zijn. Wat hebben deze lieden nog meer op hun kerfstok?

 3. Als de opmerkingen van de heer Brandjes kloppen hebben er nu toch een paar mensen een groot probleem. We gaan het zien.

 4. Henk de Wit 30 juni 2021 op 11:48
  @P.Brandjes: Chapeau dat u vraagt het rapport openbaar te maken. Wilt u meteen vragen of alle “zwart doorstreepte” woorden/zinnen/alinea’s ook even zichtbaar gemaakt kunnen worden voor de burgerbevolking?!
  Nu lijkt het wel het rapport Toeslagenaffaire van de Belastingdienst

  Het zou mooi zijn als iedere Noordwijker de kans zou krijgen om de 6 artikelen van Peter Oltshoorn betreffende dit onderwerp te lezen krijgt!
  https://www.bollenstreekomroep.nl/artikelen-peter-olsthoorn-ingezonden-voor-tegel/
  Iedereen kan dan een véél beter oordeel vellen wat er hier allemaal gespeeld heeft (en hopelijk niet meer speelt).
  Helaas zijn deze artikelen niet openbaar in te zien…

  Ik kan overigens wel begrijpen dat “Transparant”….. zich zo druk maakt om het rapport.
  Er is bijna geen enkel persoon van deze vastgoed-personen die niet in het rapport staat genoemd.

 5. Mee eens ik denk mensen die zwart gelakt zijn iets te verbergen hebben daarom wilde ik ook absoluut niet zwart gelakt worden. Ik wil ook geen balkje voor mijn ogen. Maar iedereen mag hierzelf voor kiezen volgens de regels van onze democratie. Regels die door sommige bestuurders met de voeten zijn getreden. Olsthoorn is een meeloper van van Rijnberk. Een beetje onderzoeks journalist had kunnen zien dat mijn bedrijf niets te maken had en heeft met Bronsgeest. Dat wist Olsthoornwel maar hij leende zich als buikspreker van van Rijnberk.

 6. De Waarheid moet eindelijk aan de Inwoners bekent gemaakt worden, om te zien wat onze Volksvertegenwoordigers zoal met Vastgoedbelangen
  te maken hebben.Ik vermoed, dat eigenbelang een grote rol speelt.

 7. Wees niet ongerust die beerput gaat open. Wat dat betreft heb ik nog alle vertrouwen in onze rechtstaat. De eerste bijzonderheden zijn er al. De gemeente schrijft: burgemeester Rijpstra heeft geen opdracht gegeven
  . In een persbericht zegt Rijpstra ik was initiatiefnemer. Lees opdrachtgever. Is het de gemeente die liegt? Of is het Rijpstra die de gemeente heeft voorgelogen. Onder ede gaat iemand de waarheid vertellen of iemand gaat wegens meineed de gevangenis in. Overigens hoop ik dat Randing geen fake naam is want ik hou van Transparantie maar dat weet Randing al. En zo niet dan is het een kwestie van tijd dat ik weet wie Randing is. Want ik heb inmiddels Sherlock Homes achtige kwaliteiten ontwikkeld. Ik weet inmiddels meer dan Rijpstra denkt dat ik weet. De techniek staat voor niets.

 8. Nou meneer Brandjes ik kan u vertellen dat B. Randing een 73 jarige ECHTE GEBOREN EN GETOGEN NOORTUKKER IS. Met het hart op de tong en
  op de toetsen. Ik sta hopenlijk lijk niet in dat rapport maar ik sta 1000% procent achter de WAARHEID. Ik maak mi al jaren GROTE ZORGEN hoe er hier vooral met het ZEEDORP wordt omgesprongen dat moge duidelijk zijn.

 9. Prima laat iedereen een voorbeeld aan u nemen en nooit meer anoniem reakties plaatsen. Dan krijgen wij een veel betere discussie met respect voor elkaars meningen. Uw zorgen zijn in ieder geval terecht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in