Noordwijkerhout/De Zilk – Sint Antonius van Padua ziet veel potentie in het aanleggen van een warmtenet, waarmee haar 2.000 woningen met schone energie kunnen worden verwarmd.

Nederland moet in 2050 energieneutraal zijn, waarbij fossiele brandstoffen moeten zijn vervangen zijn door schone energie. Volgens de woningstichting is een warmtenet technisch en financieel een goede oplossing. Padua heeft berekend dat dit € 13.000 per woning zou kosten. Elektrische verwarming zou € 80.000 per woning kosten en dat is niet haalbaar voor de woningstichting.

Bronnen voor een warmtenet kunnen zijn: biomassa (energie uit hout, gft-afval en mest), geothermie (aardwarmte), oppervlakte- en afvalwater maar ook restwarmte van de industrie.

2 REACTIES

  1. Biomassa is allang uit de gratie want zeer vervuilend. Open haard is dan tenminste nog gezellig.
    Geothermie wordt meer en meer omstreden omdat dit het grondwater kan vervuilen waardoor drinkwater schaarser wordt.
    Restwarmte uit de industrie is een gotspe. Als de industrie daar geld mee kon verdienen zouden ze de rendementen van hun fabrieken daarmee verhogen (elke procent telt) om de winst te optimaliseren.

    Ik kom uit de energie wereld. Al die warmtenetten worden voorzien van warmte die anders ergens anders voor gebruikt wordt. De enige reden dat ze het burgers aan willen smeren is dat warmtenetten meer winst opleveren dan zelf verwarmen via gas.

    • Drinkwater uit de bollenstreek en Den Haag van Dunea is afkomstig van de afgedamde Maas welke bij Dalem wordt ingelaten en met pijpleiding in de duinen bij Scheveningen geïnfiltreerd, waterned doet dit tussen Noordwijkerhout en Zandvoort. Die aardwarmte zou daar dan uit de buurt moeten blijven als het dit al verstoord. Biomassa (boomverbranding) is inderdaad een grove GL misdaad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in