Bollenstreek – In de Bollenstreek is een groot tekort aan legale huisvesting voor de duizenden arbeidsmigranten die in de regio werken, waardoor ze vaak op illegale plekken moeten slapen. Bedrijven in de regio zijn wél afhankelijk van de inzet van buitenlandse werknemers. Dat blijkt uit een reportage van onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV).

In de reportage noemt burgemeester Lies Spruit van Lisse het schrijnend dat de economie in de Bollenstreek gebaseerd is op situaties die soms neigen naar uitbuiting. Pointer was in juni aanwezig bij een controle van de gemeente Lisse in een bedrijfspand waar veertig jonge Spanjaarden woonden, terwijl dit in strijd was met het bestemmingsplan. Volgens de eigenaar van het pand, Michael van der Laan, woont tachtig tot negentig procent van de arbeidsmigranten die hij huisvest op illegale plekken. Niemand weet hoeveel arbeidsmigranten er precies in de streek wonen. Ze staan niet ingeschreven bij de gemeente en kunnen met veel te veel mensen op onveilige plekken wonen, zonder dat dat iemand daar zicht op heeft.

Het tekort aan huisvesting houdt ondernemers in de regio niet tegen om arbeidsmigranten in dienst te nemen. Onderzoek laat zien dat de hoeveelheid arbeidsmigranten die werkzaam zijn in de Duin- en Bollenstreek sinds 2010 vervijfvoudigd is. De verwachting is dat het aantal alleen maar zal toenemen. Dennis van der Voort, voorzitter van de ondernemersvereniging en de Taskforce Huisvesting Arbeidsmigranten, vindt het een groot probleem dat er niet genoeg slaapplekken zijn. Maar hij erkent ook dat dit het bedrijfsleven niet tegenhoudt om arbeidsmigranten in dienst te nemen

Volgens vastgoedondernemer Michael van der Laan is er continu overleg met de gemeente om de huisvesting om te zetten naar legale situaties. Maar dat lukt volgens Van der Laan niet. In de regio Holland-Rijnland werd in 2014 een convenant gesloten met daarin het doel om 8000 slaapplekken te realiseren voor arbeidsmigranten. Acht jaar later zijn er nog geen duizend legale plekken bijgekomen terwijl de behoefte is toegenomen. Gemeenten in de regio willen liever niet dat arbeidsmigranten in woonhuizen trekken die bedoeld zijn voor gezinnen.

De reportage van Pointer wordt op zondag 30 oktober om 22.10 uur uitgezonden op NPO2. Zie ook https://pointer.kro-ncrv.nl/

 

6 REACTIES

 1. Geld geld en nog eens geld een mens teld niet meer in Nederland .Alleen maar handen er zijn duizende Nederlanders die ze niet aan het werk kunnen krijgen . Die wonen al in ons land schop die maar eens aan het werk nee liever buiten landse mensen die kan je in aller lij hokjes duwen. Als je mensen laat komen moet je ook voor een goed onderkomen zorgen .

 2. Er staat in Lisse al jaren het pand van Swets en Zeitlinger leeg. Dat is zo om te bouwen naar arbeidsmigranten onderkomens.
  De gemeente kan leegstand tegengaan, maar dat is ingewikkeld, dus maar toeristenbelasting op Keukenhof?
  De easy way out en vooral de andere kant op kijken.
  Ook de Burgemeester en het college van Lisse…..veel mooie woorden, maar weinig daden.

  O ja, die arbeidsmigranten is niks nieuws want in de jaren 70 van de vorige eeuw kwamen ze van rond de middellandse zee en de huisvesting was toen niet veel beter, spreek ik uit ervaring.

  Lessons learned???? anmehoela!!

 3. Hoe is het mogelijk als in een land als Nederland, waar alles zo goed is geregeld dit nog mogelijk is? Bedrijven moeten gewoon goede en veilige woonruimten bieden,en arbeiders moeten aangegeven worden in de desbetreffende gemeente en gewoon gemeentelijke lasten betalen en belasting net als iedere inwoner van dit land

 4. Jammer dat ook de plaatselijke politiek in de fout blijft gaan Leren jullie nu nooit ergens iets van stelletje burokraten geld 💰💸 en regels is dat waar het om gaat Vinden jullie het dan zo vreemd dat er maar minder dan 50 % gaat stemmen en dat wordt de volgende verkiezingen alleen maar nog minder Het vertrouwen in de politiek is helemaal weg Dankzij jullie zelf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in