Noordwijk/Noordwijkerhout/De Zilk – De inwoners van de gemeente Noordwijk ontkomen er niet meer aan; ook zij moeten de komende jaren hun afval veel beter scheiden. Het college van burgemeester en wethouders legt een plan aan de gemeenteraad voor, waarmee in 2025 maar liefst 70% van al het afval apart ingezameld wordt. De kosten voor de inwoners gaan waarschijnlijk wel omhoog; met enkele euro’s per huishouden per jaar.

Volgens de nieuwe plannen komen er meer mogelijkheden bij hoogbouw om het GFT (Groente, Fruit en Tuinafval) apart in te zamelen. De huishoudens krijgen hiervoor speciale ‘keukenemmertjes’. Het gescheiden oud papier en karton moet in speciaal daarvoor verstrekte minicontainers aangeboden worden. Het gescheiden plastic wordt ook regelmatig opgehaald en er komen recyclezuilen voor het deponeren van batterijen, spaarlampen en kleine elektrische apparaten. Eventueel kunnen luiers apart ingezameld worden, maar op dit moment bestaat er nog geen techniek, om die luiers biovriendelijk te recyclen.

De gemeenteraad moet nog een oordeel geven over het voorstel van het college.

11 REACTIES

 1. Als dan alles netjes is gescheiden door de bewoners gooit de afvalverwerking
  het vaak samen in 1 oven en heeft het nog geen nut of het plastic word naar
  China verscheept, als wij er maar van af zijn. Doe een flinke belasting op de
  openhaarden net als de honden belasting, dat is beter voor het milieu !

 2. Ik heb nog een paar groene emmers staan dat was niet meer nodig het is geen wonder dat alles duurder wordt als er weer een andere gemeente raad is ging scheiden zou het goed koper worden dus niet.Het is geen wonder dat de mensen denken bekijk het maar .

 3. Je kunt alles al gescheiden inleveren. Bij supermarkten staan inlever punten voor batterijen, en alle andere zaken zijn al inzamel punten voor. Enkele euro’s per jaar duurder. Jaja zal wel. Groene Emmertjes hebben de meeste mensen waarschijnlijk nog in de schuur staan want die zijn al eens uitgereikt. Pure geld verspilling waar de burger weer voor op kan draaien.

 4. Leve de fusie en hup naar Meerlanden, kosten voor de burgers, dacht dat er een goed onafhankelijk opzoek was uitgevoerd en de verwachting niet was dat de kosten toe zouden nemen?!
  Raad misschien toch maar bespreken en voor Renewi kiezen?

 5. Wat gaat er met de ondergrondse containers gebeuren pure kapitaal vernietiging zijn jullie wel eens in Voorhoud geweest daar wordt het plastic ook opgehaald moet je kijken als het hard waait ligt het door heel Voorhoud .En wat denk je van de vogels die er uit gaan vreten.Maar we weten hoe meer Meerlanden winst maakt krijgt de gemeente een hogere winst deling en dat gaat niet terug naar het vuil nee naar algemene middelen .Naar horen heeft de gem aandelen in de Meelanden vestzak broekzak.Als je toch naar een ander gaat moet je toch kijken of het minimaal voor de zelfde kosten gaat of goedkoper maar ja het is makkelijk geld uitgeven van een ander .Voor zo’n groot project laat je toch een bedrijf inschrijven .Er zit ook weinig handels geest in dit bestuur. En nog wat alle vuilnis bakken moeten vervangen worden .Want er zit maar een man op de vuilnis wagen van Meerlanden.

 6. Ik wil geen 3e container in mijn tuin, te gek voor woorden. Afvalmaffia! Ik breng papier en plastic zelf weg, zoals zo velen. Pak de fabrikanten maar eens aan. Er wordt nu afval uit het buitenland opgehaald en hier verwerkt! Waar is de realiteitszin?!

 7. Lang leve de politiek , afval ophalen zoals 10 jaar geleden . En over 5 jaar afval weer zelf inleveren want dit systeem werkt niet en is te duur .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in