“Pas vuurwerk afsteken na handtekeningen”

Teylingen – Een aantal fracties in de Teylingse gemeenteraad ziet wel iets in een idee van GroenLinks om het afsteken van vuurwerk in wijken pas toe te staan als voorstanders daarvoor de nodige handtekeningen hebben opgehaald.

Momenteel is het zo dat inwoners van een wijk bij de gemeente tijdens de jaarwisseling een vuurwerkvrije zone kunnen aanvragen. Men moet daarvoor handtekeningen verzamelen onder de inwoners van die wijk. Als 75 procent van de inwoners een vuurwerkvrije zone wil, wordt deze door de gemeente ingesteld. Het college van B&W wil dit beleid vooralsnog voortzetten, ook wanneer de komende jaarwisseling het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen als gevolg van landelijk beleid wordt verboden. GroenLinks-fractievoorzitter Don Verhoeff kwam maandag in de raadscommissie DEB echter met het idee om niet tegenstanders van het afsteken van vuurwerk handtekeningen in hun wijk te laten ophalen. Hij ziet liever dat de hele gemeente Teylingen in principe vuurwerkvrij wordt, en dat voorstanders van het afsteken van vuurwerk dan handtekeningen in hun wijk moeten gaan ophalen om een ontheffing op het vuurwerkverbod te krijgen. De gemeente zou die ontheffing dan alleen moeten verstrekken als 75 procent van de inwoners van een wijk zo’n ontheffing ook willen.

Burgemeester Carla Breuer noemde het voorstel van Verhoeff “een interessante gedachte”, maar zag wel de nodige problemen omdat zo’n regeling moet worden opgenomen in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) en dat daarover dan goed gecommuniceerd moet worden. Daarom dacht ze dat dit nog niet haalbaar is voor de komende jaarwisseling. Ze wil volgend jaar om deze tijd kijken of het eventueel wel gerealiseerd kan worden voor de jaarwisseling 2021-2022.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in