Foto: @Hanneke Mennens

Warmond – Met twee persoonlijke records en drie afstandsoverwinningen won Patricia Koot (Warmondse IJs- en Skeelerclub)  in Heerenveen de Viking Race vóór de Duitse Maira Jasch (2e) en de Poolse Aleksandra Czapnik (3e). Op de eerste 500 m moest Patricia er nog wat inkomen, 42.79. Dat was een seconde boven haar in december gereden persoonlijk record en ze stond ermee op de 6e plaats. Op de 1000 meter echter was Patricia de snelste van het veld met een nieuw PR én een WIJC clubrecord: 1.21.83. Op zaterdag verbeterde Patricia met 41.44 haar persoonlijk record op de 500 m en verbeterde daarmee ook het WIJC clubrecord. Ze was weer de beste van haar leeftijdgenoten. Ook op de afsluitende 1500 m reed Patricia naar de eerste plaats met 2.08.06. Met drie afstandsoverwinningen won Patricia Koot de Viking Race bij de 14-jarige meisjes.

Patricia Koot (WIJC) was als 11-jarige al geselecteerd voor deelname aan de Vikingrace en heeft nu voor de derde keer op rij in haar leeftijdscategorie gewonnen. In 2017 was Patricia Koot voor het eerst mee als jongste pupil, zij reed toen naar de 3e plaats in het eindklassement. In 2018 werd Patricia eerste met een persoonlijk record op de 1000 m. In 2019 kon Patricia met haar goede 1000 meters de afstand tot haar naaste concurrenten vergroten en de toernooiwinst zeker stellen. De Poolse Aleksandra Czapnik werd vorig jaar derde, net als dit jaar en Patricia pakte net als voorgaande twee jaar de eindoverwinning.

De Viking Race is het grootste internationale schaatstoernooi voor jongens en meisjes in de leeftijdscategorieën van 11 tot en met 16 jaar. Tijdens dit tweedaagse toernooi, dat sinds 1989 wordt georganiseerd door STC Rutten, gaan zo’n 288 jonge schaatsers onderling de strijd aan in IJsstadion Thialf in Heerenveen. De deelnemers komen onder andere uit Nederland, Noorwegen, Zweden, Duitsland, Italië, Polen, Finland, Wit-Rusland, Denemarken, Ierland, Estland, Frankrijk, Spanje, België. Vanuit Nederland worden twee teams afgevaardigd: 6 rijders uit Gewest Friesland en de KNSB wijst 6 rijders aan voor het Nederlandse team. Bekende Nederlandse rijders waren o.a. Ireen Wüst, Sven Kramer en Kai Verbij. De rijders uit de verschillende landen worden tijdens het toernooi bij gastgezinnen ondergebracht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in