Noordwijk – Een inwoonster van Noordwijk is een petitie gestart omdat ze niet blij is met de veranderde regels voor het los laten lopen van honden in het duingebied ten noorden van Noordwijk. De hond moest in de duinen van de Boswachterij Noordwijk altijd aan de lijn in het broedseizoen van 15 maart tot 15 augustus. Dat is nu veranderd. Als de hond onder appel blijft, mag de viervoeter het gehele jaar los in het gebied van de Northgodreef tot de lijn die loopt van de eerste strandafgang in duin (22) tot het boswachtershuisje aan de Duinweg. In de duinen ten noorden van deze lijn moet de hond jaarrond aan de lijn. Met dat laatste is een inwoonster het niet eens, ze is een petitie gestart, klik op de link. De regels zijn volgens de boswachterij veranderd om duidelijkheid te geven. De combinatie van loslopende honden, bijzondere natuur en overige bezoekers zorgt ook regelmatig voor conflicten en honden jagen dieren op.

22 REACTIES

 1. Dat is voor de honden wel fijn maar voor de fietsers is het levends gevaarlijk .Het lijkt mijn dat de regels altijd al duidelijk waren nu is het helemaal niet meer te volgen voor een niet Noordwijker .De trim baan was toch groot genoeg ieder honden bezitter denkt dat hij zijn hond onder Apel heeft nou daar mankeerde het nog wel eens aan vraag het maar aan mijn vrouw.

  • Piet als u naar buiten gaat om een wandeling te maken is dan 20 minuten ook lang genoeg, of moeten wij 3x het zelfde rondje lopen om je hond ook een fijne wandeling te laten maken 7 dagen in de week dan begint het een beetje op een dierentuin te lijken daar lopen ze ze ook steeds het zelfde rondje jammer dat u er zo overdenk

 2. Piet Wijnands, je hebt gelijk. Maar ja, je kunt als hondenbezitter altijd nog zeggen…. dat doet ‘ie anders nooit 🙁

 3. Wat kunnen we toch zeuren over een ander. Als we nu eens allemaal op onszelf letten!! En ja dieren blijven onvoorspelbaar, of het nu een hond een paard of een eekhoorn is.
  Beetje tolerantie naar elkaar kost niks!!!

  • Over tolereren gesproken. Nu nog de mountainbikers weren van de voetgangerspaden. Die scheuren je voorbij op plekken waar honden juist los mogen en zij niet mogen fietsen. Dan nóg krijg je naar je hoofd geslingerd, dat je je hond moet vasthouden. Moet ik dat tolereren?

 4. Tolerantie naar elkaar is een hele goede basis. Als je wil beschrijven waar we met elkaar allemaal last van hebben kom je aan geen eind. Ga ik ook niet doen. Als hondenbezitter voel ik me echter wel steeds meer geframed en geknot. Torenhoge hondenbelasting, weinig tolerantie. Letterlijk weinig ruimte.
  Honden hebben zo’n belangrijke (preventieve) positieve functie in het dagelijks leven van mensen, dat daar veel positiever naar zou moeten worden gekeken wat mij betreft.

  • De hond is ook niet het probleem, dat zijn de hondenbezitters die overal lak aan hebben, en hier zijn er helaas heel veel van, dan krijg je dus dat de “goeden onder de kwaden moeten lijden” misschien elkaar als hondenbezitter aanspreken op gedrag?

 5. Ben het ook met Ria eens.Wij betalen nog steeds hondenbelasting,voorhout niet,Katwijk niet enz.En maar zeuren.Ik teken graag!

 6. Stukje losloop absoluut te klein. Zeker wanneer t warmer wordt . Het piep kleine stukje bos waar je misschien straks in schaduw kunt lopen, wordt doorkruist met 4 fietspaden. Daar gaan ongelukken gebeuren . Mogen onze honden dan helemaal niet meer los, of was het toch niet zo’n goed plan ?! Als Noordwijkerhouter baal ik ongelofelijk! De gratis parkeerplaatsen aan de Randweg, geven ook gevaarlijke situaties. Waarom niet de P bij Duindamseslag als start gebied ? Centraal voor de rest van Bollenstreek .

 7. Gewoon lekker wandelen in de waterleiding duinen.
  Helemaal geen honden en af en toe een verdwaalde fietser. Alleluja

 8. Ik teken heel graag 👏🏼 Ik loop altijd hard in de duinen en die grote rotbeesten springen elke keer tegen mij aan! Zo bloed irritant! En als ik ervan schrik dan krijg ik van de aso baas te horen: ‘hij doet jou heus niks’
  Ik hoef geen springende beesten tegen mijn aan! Houd je beest gewoon aan de lijn!

 9. De afgelopen jaren met carona hebben verl mensen een hond aangeschaft maar de helft van deze dieren zitten al weer in een asiel ze moeten mensen die een hond nemen verplicht een cursus laten doen dan komen zever wel achter hoe moeilijk het is om een hond onder apel te houden het is geen speel goed . En het is levens gevaarlijk ze laten los lopen langs een fietspad en dan zullen ze wel weer zegen dan kijken die fietsers maar uit maar volgen mij staat een mens hoger dan een hond . Bij wie dit van daan komt . Laat het toch lekker bij het oude straks heeft de boswachter niks meer te doen . Toch wel heeft hij tijd zat om het stuifzand op de fietspaden op te ruimen

 10. Je hoeft niet perse een huisdier te hebben om asociaal gedrag te vertonen. Alle bovenstaande commentaren gaan uit van individuele momenten die ze meegemaakt hebben en gaan dan gelijk generaliseren.
  Niet iedere hond valt mensen lastig, niet iedere kat poept in andermans tuin en zo kan ik nog wel even doorgaan. De moraal is en blijft echter dat het IKKE en de rest kan stikken weer teruggedraaid wordt naar SAMEN kunnen we alles.

 11. Ik ben blij dat Staatsbosbeheer deze keuze gemaakt heeft, waarin ze zelfs een consessie doen naar hondenbezitters namelijk; uitbreiden jaarrond losloopgebied welke ook nog eens aansluit op het losloopstrand. Al jaren erger ik me aan de niet opgevoedde honden én eigenaren die dit mooie natuurgebied als aftrapveldje gebruiken om de hond uit te laten. Zelfs in het broedseizoen kom ik dagelijks mensen tegen die lak hebben aan de aanlijnregels die op dat moment gelden en zo in mijn ogen ook geen enkel respect tonen voor de natuur, overige recreanten én de beheerder ervan. Mijnsinziens kan je nog steeds een leuke gevarieerde ronde wandelen met de hond deels aan de lijn, deels los. Het is vanaf de P-plaats Duindamse slag namelijk 10 minuten lopen naar het strand waar de hond weer los mag. Poehpoeh wat een moeite zeg… Klasse Staatsbosbeheer!! Mag van mij in meer gebieden gaan gelden! PS. Heb zelf een (opgevoede) hond.

  • Het is van de zotte dat wij als hondenbezitters ( met wél opgevoedde honden opgescheept worden met zo’n idioot klein rondje met over het algemeen onbegaanbare paden …. zo’n groot bos en dan ons opzadelen met zo’n klein stukje het is te dwaas voor woorden …waarom gaan die piepmuizen niet lekker in de waterleiding duinen / kraantje Lek en vele andere gebieden lopen waar de honden ook al jaaaaren NIET los mogen

 12. Fietsers en honden in het duin zijn zelden een passende combinatie, tenzij je de hond met de fiets uitlaat. De meeste hondeneigenaren hebben hun hond niet onder appel en de meeste fietsers (wielrenners, ATB-ers en zij met een electrische fiets) rijden (veel) te hard. Dat het dan weleens botst (letterlijk en figuurlijk) is daarvan een logisch gevolg.

  Het huidige losloopgebied is voor de periode maart-augustus een uitkomst. Met het toegenomen aantal corona-honden werd het best wel krap. Maar om dat gebied ook na het “broedseizoen” als enig losloopgebied te handhaven, vind ik teleurstellend. En lost dat ook het probleem van “opgejaagd wild” op? Trouwens wild dat hier pas de laatste jaren voor komt. Vroeger waren er alleen fazanten (die door de uitgezette vossen in de jaren 70 zijn uitgeroeid) en konijntjes. En waren er ook veel minder (huis)honden.

  Dus ik zie het losloopgebied na het broedseizoen graag weer uitgebreid worden tot aan het Amsterdamse Waterleidingduinen. Te meer omdat de Zuidduinen als losloopgebied ook al een tijdje is gekortwiekt.

  • Beste Simon, als een hond is aangelijnd kan ie toch niks meer opjagen? Daarnaast hebben wij (de hondenbezitter) een keuze gemaakt om een hond te nemen, maar waarom dan een natuurorganisatie met de overlast opzadelen? Die heeft toch namelijk hele andere belangen en doelstellingen? Ik ben al blij dat Staatsbosbeheer niet net zoals de Waterleidingduinen alle honden is gaan weren in het duingebied, want die keuze hadden ze ook kunnen maken…

 13. Yoh, laat onze beestjes lekker los in de natuur hun vrije gang gaan. Moeten ze nou overal boven op zitten er wordt al zoveel van ons afgepakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in