Foto: De Knorrenburg te Sassenheim, Claude Monet, 1886.

Sassenheim – Stichting Oud Sassenheim (SOS) heeft in een uitvoerige analyse de exacte plaats van boerderij de Knorenburg gevonden en de plaats berekend waar de beroemde Franse schilder Claude Monet moet hebben gestaan toen hij in 1886 de Knorrenburg schilderde. De Knorrenburg is tweemaal geschilderd door Monet. Het ene schilderij hangt in het Sterling and Francine Clark Art Institute in Williamstown in Amerika en het andere is in particulier bezit.

Aanleiding tot het SOS-onderzoek was de verschijning dit voorjaar van het boek ‘De schilders van de Duin- en Bollenstreek’ van Werner van den Belt (Museum De Zwarte Tulp, Lisse) en Bob Hardus. Op de cover van het boek staat de Knorrenburg van Monet afgebeeld. De boerderij is al ruim honderd jaar geleden afgebroken, alleen de naam leeft nog voort in twee Sassenheimse straatnamen: de Knorrenburgerlaan en het woonerf Knorrenburg.

In een uitgebreid artikel in de Aschpotter doen Aad van der Geest en met name Gijs Overvliet verslag van hun bevindingen over de vroegere locatie van de Knorrenburg en de plaats waar Monet moet hebben gestaan. Aan de hand van oude kadastrale en topografische kaarten en oude foto’s werd toegelicht waar de Knorrenburg gelegen moet hebben en is berekend waar Monet gestaan moet hebben. Het onderzoek heeft tot nieuwe inzichten geleid. Zo worden bevindingen in een boek over Monet, uitgebracht door het Van Goghmuseum, sterk in twijfel getrokken.

Het artikel in de Aschpotter begint met een beknopte geschiedenis van de Knorrenburg. De boerderij moet al heel oud zijn geweest. Op kaarten uit het begin van de 17de eeuw is op de betreffende locatie reeds bebouwing ingetekend. De posities die Monet heeft ingenomen vertaald naar de huidige situatie moet iets ten zuiden van de brug in de Knorrenburgerlaan, aan de oostkant van de Knorrenburgersloot zijn geweest en aan de rand van het schoolplein voor de basisschool Het Sterrenwerk (voorheen De Kinderburg), tegen de Knorrenburgerlaan aan.

Gijs Overvliet was met zijn verhaal ook te gast in het tv-programma Bollenstreek van Toen. Hieronder staat de betreffende aflevering.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in