Plek voor historische schepen

Foto Rose Marie Keijzer

Warmond – Nico Persoon, schipper van een aantal historische bedrijfsvaartuigen, gaf vrijdagavond tijdens een Zoom-bijeenkomst van de Stichting Zeilvaart Warmond een presentatie over ideeën om te komen tot een speciale plek voor historische zeilende bedrijfsvaartuigen langs de Zijl in Warmond. De bedoeling is een soort bezoekerscentrum te realiseren waar men kennis kan maken met de geschiedenis van het gebied en de scheepvaart ter plekke. Er zullen ook echt wat oude schepen liggen en worden gerenoveerd.

Iedereen kent de Trekvaarten en de trekschuiten. Maar zeilende vrachtschepen maakten geen gebruik van die trekvaarten. Zij gingen via de Zijl en de plassen en meren naar de rest van Nederland, zoals Persoon het formuleerde. De Zijloever is daarbij, zo vertelt hij, heel belangrijk geweest. De aanwezigheid van overslagplaatsen (verlaatsloten) en waarschijnlijk een boterveiling (in Het Butterhuys) maakt de oever een historische locatie. Het is zeer waarschijnlijk dat er ook een plek was om de paarden die gebruikt waren tijdens het jagen langs de Zijl, ergens achter te laten. Die konden immers niet mee wanneer het schip over de destijds grote meren ging zeilen richting Haarlem of Amsterdam. Rolpalen langs de oever voor de jaaglijnen van de schepen, zijn de nog aanwezige stille getuigen van activiteiten op deze route. Persoon heeft al een locatie op het oog waar de ideeën kunnen worden uitgewerkt. Die plek is eigendom van de gemeente Teylingen. De eerste besprekingen met de gemeente hebben inmiddels plaatsgevonden. Persoon is nog op zoek naar mensen die willen helpen met de realisatie van de ideeën.

Plannen voor 2021

Zoals vermeld werden de ideeën gepresenteerd tijdens de bijeenkomst van de Stichting Zeilvaart Warmond. Die stichting organiseert wedstrijden met dergelijke historische schepen. Vanwege corona kon er vorig jaar maar een doorgaan, maar de vooruitzichten zijn nu beter. De Westlander Zeildagen van eind mei gaan wellicht door met speciale maatregelen, maar men hoopt de Gouden Gaffelwedstrijden van eind augustus en de Turfrace van eind september, weer op een redelijk normale manier te kunnen organiseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in