De kegelbaan uit 1928 in De Oude Tol Sassenheim

Bollenstreek – Op het thema “Plekken van Plezier” openden afgelopen weekend vele monumenten hun deuren voor het publiek.

In Noordwijk voer een historische koeienschouw rond met daarop de Noordwijkse feestband Keun. Ook waren er rondleidingen op landgoed Calorama. Ruim 300 mensen bezochten de vuurtoren. In Noordwijkerhout werd de opening van Open Monumentendag verricht door Prins Carnaval. Daar was onder meer een tentoonstelling in café van der Geest te bezoeken. Ook waren er rondleidingen door het dorp en het gemeentehuis. In Lisse kon men naast de bekende monumenten als Kasteel Keukenhof ook een bezoekje brengen aan de Heemtuin en manege Puntenburg. Hillegom beleefde na 31 augustus haar tweede Open Monumentendag. Een bewoner van een woning in kwekerij Veelzorg zette de deur wijd open, net als de St. Jozef en St. Martinuskerk, waar als thema “Huis van Vreugde” was gekozen.

In zowel Sassenheim, Voorhout als Warmond konden bezoekers monumenten bezoeken, tentoonstellingen bekijken en rondwandelingen maken, al dan niet met gids. In Sassenheim kon men op zaterdag terecht en in Voorhout juist weer op zondag. Warmond was het hele weekend actief en voegde, als Jan Steen-dorp, een eigen thema toe: Jan Steen dus. Daarnaast kon men daar ook genieten van varende monumenten op de Warmondse Schippertjesdagen.

Zaterdag waren in Sassenheim waren onder andere de kerken open. Daar werd het thema van de dag ingevuld door concertprogramma’s. Twee panden, het Oude Koningshuys en het Drosthuisje, stelden de tuinen open. Er konden twee musea worden bezocht en een tentoonstelling bij de Stichting Oud Sassenheim (SOS) over het Sassenheim van voor 1920. En natuurlijk kon men terecht bij het kasteel Teijlingen, waar Adest Musica optrad en middeleeuwse kinderspelen konden worden gedaan. Een plek waar men vast en zeker vroeger veel plezier had en tegenwoordig ook nog steeds heeft, is de kegelbaan. Ook deze was geopend. De baan is in gebruik bij de kegelclub en dateert uit 1928. Hij lag oorspronkelijk in hotel café restaurant Het Bruine Paard. Dat werd in 1979 afgebroken, waarna de baan, na een jaar of vijf bij een bollenbedrijf te hebben gelegen, naar het toen nieuwe Partycentrum De Oude Tol werd verplaatst.

Tijdens Open Monumentendag was een kegelbaan uit 1928 te bezichtigen

Voorhout had, vanwege de braderie op zaterdag, alleen op zondag Monumentendag. Met een brochure in de hand kon men wandelen of fietsen langs monumenten en plekken waar historische gebouwen hebben gestaan. De kerken waren open, alsook het Boerhaave huis, inclusief de tuin. In het huis was, in de Boerhaavekamer, een expositie met schilderijen van Boerhaave, schilderijen en tekeningen over de Voorhoutse geschiedenis van Jos Warmenhoven en werk van Kees van den Berg. In het onderkomen van de Historische Kring Voorhout (HKV) kon een tentoonstelling worden bezocht over een halve eeuw zwemvereniging de Columbiaan. Deze expositie werd in de ochtenduren geopend door wethouder Van Kempen.

Ook in Warmond open kerken, met concerten en tentoonstellingen. Daarnaast konden bezoekers terecht in twee molens. Huis te Warmond was deels geopend en buitenplaats de Vroenhof had de tuin opengesteld. Jan Steen heeft enige tijd in Warmond gewoond en ook dit feit werd als thema meegenomen. In De Oude School op het pleintje bij de pomp konden bezoekers genieten van een speciale tentoonstelling met replica’s van het werk van deze schilder. Het begeleidende boekje verhaalt over de vele momenten en plekken van plezier zoals de kermis, het sinterklaasfeest en de plaatselijke herbergen. Daarnaast kon men deelnemen aan een speciale wandeling met als naam wandelen door de Gouden Eeuw. Aan de hand van de schilderijen van Jan Steen die in het dorp hangen aan de muren hangen en de historische plekken die met de schilder te maken hebben, werd de deelnemer aan deze wandeltocht door de Warmondse Gouden Eeuw geleid. En wie er nog niet genoeg van had kon bij Koudenhoornbrug vele historische schepen bekijken, onder andere slepers, opduwers, salonboten, bakdekkers en de stoomboot De Adelaar.


Maarten ’t Hart bespeelt het orgel van de PKN kerk Warmond (foto Rose Marie Keijzer)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in