Politiecijfers Hillegom bekend gemaakt

Foto Politie

Hillegom – Het totaal aantal misdrijven in Hillegom is met 4% gestegen, maar ook zijn er positieve ontwikkelingen. Dat blijkt uit cijfers, die politieteamchef Woppenkamp woensdagavond aan de raadsleden liet zien.

Woninginbraken gingen dit jaar omlaag en met name schuurtjes en garageboxen waren het doelwit. Van de zeven straatroven zijn er zes opgelost. Het aantal mishandelingen steeg naar 34, maar er zijn minder zaken van huiselijk geweld. Wel valt het Woppenkamp op, dat er regelmatig sprake is van geweld van kinderen richting hun ouders.

Er vinden veel meer diefstallen uit auto’s plaats; vorig jaar gebeurde dit 13 keer en dit jaar al 39 keer. Met name aan de Weerestein, Vossenlaan en De Zanderij. Vooral de Audi A3 is populair bij het dievengilde. Tegenwoordig kunnen auto’s al vanaf de buitenkant geopend worden, zonder schade. Het aantal vernielingen is gestegen, zoals het bekrassen van auto’s of het lek steken van banden. Daar is de oorzaak vaak een burenruzie.

Er zijn minder winkeldiefstallen en gevallen van zakkenrollerij, maar cybercrime (zoals computerhacken) is fors gestegen, net als fraudezaken, zoals Marktplaatsoplichting en ‘vriend in nood-appjes’. Waar het gaat om overlast in verband met alcohol en drugs hebben dit jaar 37 drugsgerelateerde aanhoudingen plaatsgevonden. De meldingen van jeugdoverlast zijn enorm gestegen: van 130 naar 215. Een verklaring is volgens Woppenkamp: ,,De kinderen kunnen nergens terecht en gaan buitenspelen. Mensen zitten thuis, zijn snel geïrriteerd en bellen snel de politie. In coronatijd met alle beperkingen die de jeugd had, snap je dat het cijfer toeneemt.’’

Tot nu toe hebben 20 inwoners een proces verbaal vanwege het overtreden van coronaregels gekregen en er zijn 120 coronawaarschuwingen uitgedeeld. Het aantal gevallen van verward gedrag is afgenomen, net als de ongevallen en aanrijdingen. Wel zijn er meer mensen betrapt op het onder invloed van drugs besturen van een auto.

Volgend jaar wordt het politieteam gesplitst: Dan vallen de dorpen Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk onder Katwijk en krijgt Woppenkamp het beheer van de dorpen Hillegom, Lisse en Teylingen. Burgemeester Arie van Erk heeft er alle vertrouwen in, dat dit succesvol zal verlopen. Hij waarschuwt echter wel: ,,Het blijft alle hens aan dek.’’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in