Foto: Alliander

Teylingen – De gemeente Teylingen gaat een bedrag van 3,4 miljoen euro lenen aan netbeheerder Alliander. De raadscommissie DEB heeft daar woensdag positief over geadviseerd.

Alliander, waarvan de gemeente Teylingen aandeelhouder is, is verantwoordelijk voor de vitale energie-infrastructuur in
haar verzorgingsgebied, zoals de elektriciteits- en gasleidingen. De netbeheerder werkt aan het realiseren van een duurzame energievoorziening vanuit het maatschappelijk belang om energie voor iedereen betrouwbaar, betaalbaar en bereikbaar te houden. De energietransitie versnelt en leidt tot meer duurzame lokale opwek en een groeiende vraag naar elektrisch vermogen. Dit vraagt om grote aanpassingen van het energiesysteem, en de capaciteit van de elektriciteitsnetten moet de komende jaren worden verdubbeld. Dit vraagt grootschalige investeringen en Alliander verwacht dat de totale investeringen op korte termijn oplopen tot ongeveer 1,2 miljard euro per jaar. Daardoor neemt de financieringsbehoefte van Alliander sterk toe. De investeringen worden voornamelijk gefinancierd door te lenen op de geldmarkt, waar voldoende eigen vermogen tegenover moet staan. Alliander heeft alle aandeelhouders (provincies en gemeenten) verzocht om via een lening haar eigen vermogen te versterken. Voor de gemeente Teylingen gaat het dan om een een lening van zo’n 3,4 miljoen euro.

De gemeente Teylingen zal het geld voor de lening aan Alliander zelf ook gaan lenen. Maar omdat de rente die Alliander betaalt tezamen met het dividend dat de gemeente ontvangt hoger is dan de rente die de gemeente voor haar lening moet betalen, zal het verstrekken van de lening aan Alliander financieel positief uitpakken voor Teylingen. Mede daarom kon de raadscommissie DEB woensdag positief adviseren over de lening.

1 REACTIE

  1. Straks samen met Noordwijk onder curatele van het Rijk, mocht het later fout aflopen met deze risicovolle nvestering met geleend geld. En dan als excuus: met de kennis van nu, hadden wij deze investering nu nooit gedaan, mea culpa mea maxima culpa, bla, bla , bla

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in