Lisse – De politieke partijen zijn positief gestemd over het woonprogramma dat donderdag in de commissie voor lag, waarin het college duidelijk aangeeft in te zetten op betaalbaarheid. De gemeente Lisse wil in de komende tien jaar 660 nieuwe woningen realiseren, waarvan 35 procent voor het middensegment en 25 procent sociale huurwoningen.

D66 noemde de ambitie om meer dan in het verleden in te zetten op sociale huur een ‘grote aanwinst in het programma’. CDA was blij met de doelgroepenverordening waarbij de gemeente afspraken maakt voor welke doelgroep een betaalbare woning beschikbaar is. De aandacht voor alternatieve woonconcepten, zoals hofjeswoningen en tiny houses, kon rekenen op tevredenheid van de PvdA.

De VVD wees er wel op dat er voornamelijk vraag is op de woningmarkt naar koopwoningen boven 250.000 euro en vroeg zich af waarom het college hier niet meer op inzet. Wethouder Jolanda Langeveld zei hierop dat het college wil zorgen voor ‘evenwicht’ en dat op het moment dat mensen uit eengezinswoningen kunnen doorstromen naar appartementen, deze ook meer beschikbaar zullen komen. De VVD was nog niet volledig tevreden met dit antwoord en gaf aan mogelijk met een amendement of motie te komen.

Ook NieuwLisse verkondigde dat zij tijdens de bespreking van het voorstel in de raad met een motie komen. Hoewel het college in het programma heeft opgenomen dat er met marktpartijen wordt afgesproken dat een eigenaar van een goedkope koopwoning er zelf moet gaan wonen, vond Rob Veldhoven van NieuwLisse dat er strengere kaders gesteld moeten worden aan deze zelfbewoningsplicht dan nu in het woonprogramma zijn geformuleerd. Donderdag 26 november stemt de gemeenteraad over het voorstel.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in