Provincie wil snel studie bereikbare Bollenstreek na afketsen Duinpolderweg

Bollenstreek – De provincie Zuid-Holland gaat opnieuw onderzoeken hoe de bereikbaarheid van de noordelijke Duin- en Bollenstreek kan worden verbeterd. Provinciale Staten hebben daarvoor woensdag 1,6 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Het onderzoek moet opnieuw worden gedaan sinds de Staten van Noord-Holland een jaar geleden een streep haalden door de plannen voor de Duinpolderweg, de weg die de duinen (N206 bij De Zilk en de N208 bij Hillegom) moest aansluiten op de polder (N205 in de Haarlemmermeerpolder bij Hoofddorp). ‘We hebben toen een flink blauwtje gelopen’, zei gedeputeerde Floor Vermeulen (VVD, Verkeer en Vervoer).

In beide provincies was veel verzet tegen het doorsnijden van kwetsbaar natuur- en bollengebied. Mede daardoor duurde de discussie zeker veertien jaar. De eerste plannen werden zelfs al zestig jaar geleden gesmeed. Begin jaren ’70 in de vorige eeuw besloot Noord-Holland niet verder mee te werken aan het doortrekken van de Provinciale Weg N207 bij De Zilk tot aan de Randweg in Haarlem. Ook nu hakte Noord-Holland de knoop door en haalde het nieuwe provinciebestuur de streep door de (eigen) plannen.

De Statenleden steunen de vaststelling van het Zuid-Hollandse provinciebestuur dat hierdoor ’problemen die al meer dan tien jaar geleden werden gesignaleerd nog steeds niet zijn aangepakt.’ Of, zoals Vermeulen zegt: ‘We zitten hier vooral omdat Noord-Holland niet wist wat ze wilden.’ De staten willen dat het provinciebestuur snelheid betracht en belangenorganisaties en inwoners er nadrukkelijk bij betrekt. Ook moet de provincie niet focussen op het asfalteren van de provincie maar ook oog hebben voor alternatieven als de fiets, innovaties en openbaar vervoer.

Vermeulen bracht zelf het voorbeeld in van de onbemande shuttlebussen die al jaren in Noordwijk de bezoekers van ESA en ESTEC vervoeren. ‘Juist in de Bollenstreek hebben we daar ruime ervaring mee.’ Maar de uitgebreide inspraak in de plannenmakerij kan  de snelheid weleens in de weg komen staan, waarschuwt hij. Wel wil Vermeulen in gesprek blijven met Noord-Holland, maar dan ‘op basis van onze eigen agenda’ en niet die van Noord-Holland. ’We hebben een flink blauwtje gelopen en willen eerst weten waar we aan toe zijn voordat we weer met Noord-Holland op vrijersvoeten gaan.’

5 REACTIES

  1. Ik mag hopen dat er bij het onderzoek wat 1.600.000 euro mag gaan kosten rekening gaat worden gehouden met het gegeven dat er ook na corona veel meer thuisgewerkt blijft worden!

  2. Het is toch heel makkelijk voor die ambtenaren om geld uit toegeven een onderzoek waar een weg kan komen kost maar 1’6 milj niet te te geloven wat een geld wat doen ze dan zelf op dat provincie huis .Alleen maar geld uitgeven daar is ook al geen kennis meer net als bij de gemeentes alles wordt uitbesteed .En de lasten maar om hoog .

  3. Goed gezien Cock! En laten we hopen dat de optie Light Rail ook weer bestudeerd wordt. Auto’s zijn zo van de vorige eeuw. Misschien krijgen ze bij de provincie toch weer iets van wijsheid, gecombineerd met visie en lef, terug.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in