PvdA, NZLokaal: reguleer het stoken van houtkachels

Noordwijk – PvdA en NZLokaal hebben een motie ingediend over het stoken van houtkachels.

Zij vragen het college van B&W te zorgen voor reductie van uitstoot door een slooppremie voor oude houtkachels te geven en een subsidie voor katalysatoren en filters die uitstoot en geuroverlast verminderen.
Ook vinden de partijen het belangrijk om regelmatig voorlichting te geven over de risico’s en nadelige gevolgen van het stoken van hout en hoe het stoken van hout op een zo schoon mogelijke manier gedaan kan worden.

Daarnaast vragen zij of het mogelijk is om een verbod op overlast door houtstook op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

6 REACTIES

 1. En wat denk je van pizza’s bakkers shoarma boeren het hele dorp stinkt van van zes tot tien je kan geen raam open zetten .Geef mijn dan maar een hout kachel .

 2. Ik zou het nog acceptabel vinden als er alleen schoon hout word verbrand maar in hemelsnaam geen pallets, trapleuningen of wat dan ook dat chemisch verduurzaamt is dat is gewoon je buren vergiftigen. Beter is een totaal verbod hier op binnen de bebouwde kom er zijn betere verwarmings methoden die geen overlast geven.

 3. Bekijk het per individueel geval gebaseerd op klachten. Als er klachten zijn over een pijp in gebruik en deze blijkt bouwkundig niet te voldoen mag je best handhaven. Of een stoker wel goed stookt en een goede kachel heeft is achter de voordeur niet te controleren. Primair is goede voorlichting prioriteit.
  1: hanteer de zwitserse stookmethode, zie filmpjes.
  2 stook uitsluitend droog en onbehandeld hout.
  3. Verstrek gratis houtvochtmeters aan houtstokers, het is een leuk speeltje van een tientje en zo worden mensen meer bewust. Stook het hout pas onder de 15% vocht.
  4 Bij 10% meer vochtig hout komt er de helft minder energie van omdat het water er eerst uitgekookt moet worden, veel minder hitte dus een onefficiënte verbranding en dus ook meer rook en as.
  5. Gebruik geen openhaard. Alleen een gesloten kachel die zn zuurstof er in spuit en met een remplaat waar de vlammen niet direct in de pijp worden gezogen, een goeie kachel heeft minstens 83% rendement. Een oude potkachel 65%. Een openhaard slechts 20%
  Als iedere stoker aan bovenstaande eisen voldoet hadden we geen houtstookdiscussie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in