Teylingen – Het Teylingse raadslid Paul Witteman heeft het initiatief genomen om de luchtverkeersleiding uit te nodigen om de zorgen van de gemeente Teylingen kenbaar te maken over de geluidsoverlast die in Teylingen wordt ondervonden van de vliegtuigen die vliegen naar en van Schiphol.
Witteman kaartte de overlast woensdag aan in de raadscommissie DEB. In opdracht van de gemeente Teylingen uitgevoerde metingen bevestigen het beeld van de overlast die veel inwoners van Teylingen hebben. Dit is een beeld dat een substantieel deel van de vliegtuigen te laag overvliegt (minder dan 600 meter) en dat dit gepaard gaat met een hoog geluidspiekniveau. Eerder heeft Natuur en Milieu, samen met de Bewoners Omgeving Schiphol,
gemeenteraadsleden, wethouders en bewoners, maatregelen voorgesteld, waaronder maatregelen om stillere landingsprocedures verplicht te stellen, om glijvluchten in te voeren en hoger aan te vliegen tijdens het landen. Omdat de luchtverkeersleiding vliegers ondersteunt bij de benadering en landing van Schiphol met koers-, snelheids- en hoogte-instructies is de luchtverkeersleiding volgens Witteman wellicht een goed aanspreekpunt om de zorgen kenbaar te maken. Er zal nu contact worden opgenomen met de luchtverkeersleiding om te kijken of ze hieraan willen meewerken.
Ook komt er wellicht een informatieavond over het door inwoners van Teylingen laten verrichten van metingen van fijnstof als gevolg van de overvliegende vliegtuigen. Witteman: “Fijnstof is altijd schadelijk voor de gezondheid. En hoe kleiner de deeltjes, hoe groter de gezondheidseffecten. Fijnstof is een verzamelnaam voor onzichtbare deeltjes die onder andere vrijkomen bij de verbranding van fossiele brandstoffen. Uit straalmotoren van vliegtuigen komen kleinere deeltjes vrij dan uit automotoren. Als het gaat om luchtvaart wordt daarom over ultrafijnstof gesproken. Omdat het huidige netwerk van meetpunten volgens het ministerie van VROM zou voldoen, komt er geen extra meetpunt in onze gemeente. Een eigen meetpunt kost ongeveer 40.000 euro eenmalig en jaarlijks 20.000 euro. Een alternatief is dat onze inwoners zelf metingen organiseren”, laat Witteman weten. Hij heeft nu aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd om een informatieavond hierover te organiseren.