Hillegom – Het Java pand verdwijnt voorgoed. Ook de markante gevel wordt niet behouden.

Dat besluit nam de gemeenteraad donderdagavond. Een motie van de drie eenpersoonsfracties D66, GroenLinks en de fractie Co Jansen om de voorgevel te behouden, kreeg geen enkele steun van de overige partijen. Het behoud van die gevel zou zo’n 150.000 euro kosten, maar dat bedrag zou ook hoger kunnen uitvallen.

VVD-raadslid Igor Buijck:,,Soms moet je afscheid nemen van het oude en vooral naar de toekomst kijken. We zouden tijdelijke parkeerplaatsen creëren voor de uitvoering het centrumplan, zodat we niet met oude reut blijven zitten.’’

5 REACTIES

 1. Volstrekt onnodige verspilling van historisch vakwerk voor tijdelijke parkeerplaatsen!!! We onthouden wie vernietiging van ons erfgoed op hun geweten hebben!!!

 2. Aan de Hillegomse wethoudster Karin Hoekstra:

  Geachte mevrouw Hoekstra,

  Met grote verbazing en ook ontsteltenis over het niveau van denken van een VVD-raadslid vernamen wij via informatie door Heemschut aangereikt dat de cultuurhistorische waarde van een pand uit 1893 in Hillegom niet algemeen onderkend wordt. Wij kunnen niet begrijpen dat men in Hillegom niet unaniem de waarde van het Java-gebouw uit 1893 niet inziet en meent het te mogen slopen voor een parkeerterrein N.B….Dit pand en zeker de voorgevel verdient (!) het om door Hillegom juist zorgvuldig behouden te worden als cultureel erfgoed.

  Voor u als portefeuillehoudster cultuur moet toch duidelijk zijn dat wij zorgvuldig om moeten gaan met dit soort bebouwd erfgoed. Wij verzoeken u met klem, ondanks de niet anders dan als onkundig en behoorlijk lomp te kwalificeren uitspraak van raadslid Buijck, om met Heemschut om de tafel (aan het beeldscherm) te gaan zitten en te willen overleggen over hoe tenminste de gevel, maar beter nog het hele gebouw uit 1893 behouden op ’n manier in het centrumplan van Hillegom kan blijven.
  Daarbij moet ons van het hart dat wij moeilijk kunnen aannemen dat  er echt geen andere locatie te vinden is voor een parkeerterrein.

  Met vriendelijke groet,

  dra. dra. M.W.H.C. van de Looverbosch

  namens de Stichting NatuurvanVroeger NU
  Centrum voor HISTORISCH landschap & natuur

 3. Weer het korte termijn denken . Slopen kan maar 1 keer. Houden we de zoveelste anzichtkaart over. Werkelijk belachelijk dat zo,n mooi pand gesloopt wordt anno 2021.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in