Raad Lisse steunt voorstel huisvesting arbeidsmigranten in leegstaande kantoorpanden

Lisse – De meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag in met het voorstel om de beleidsregel voor het huisvesten van arbeidsmigranten zo aan te passen dat leegstaande kantoorpanden hiervoor ingezet kunnen worden.

CDA, D66 en NieuwLisse wezen op het grote belang van arbeidsmigranten voor de gemeente. Bas van Riel (D66): ‘Liever legale dan gedoogde huisvesting, zodat we het kunnen monitoren’. SGP-CU en VVD konden het voorstel niet steunen. Volgens Martijn Tibboel (VVD) wordt er met deze aanpassing geen echte maatregel genomen, maar zal het in de praktijk alleen gaan om het kunnen huisvesten van 36 arbeidsmigranten aan de Heereweg 333. Tibboel ziet daarom meer potentie in het pand van Swets en Zeitlinger, waarover wethouder Kees van der Zwet eerder zei dat de huisvesting van arbeidsmigranten daar een mogelijk scenario is. Frank Mélotte (CDA) wees dit argument van de VVD af, de nieuwbouw die dan nodig is zou nog jaren kunnen duren. PvdA steunde het voorstel, maar kwam met een motie die vroeg om een bemiddelende rol van het college om te zorgen dat de bovenverdieping aan de Heereweg 333 op een ‘sociale manier’ gebruikt wordt. Hierbij zouden de aanbevelingen van het ‘Aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten’, de commissie van Emile Roemer, leidend moeten zijn. Guus Mesman (PvdA): ‘We zijn niet tegen de locatie, maar wel tegen de manier waarop’. Hiermee doelde hij vooral op het aantal van 36 arbeidsmigranten, waardoor goede woonomstandigheden volgens de partij niet meer mogelijk zouden zijn.

De motie kreeg geen steun, al stemde NieuwLisse per ongeluk door problemen met het online vergaderen als enige voor de motie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in