Raad stemt in met plan Groot Seminarie

Foto Rose Marie Keijzer

Warmond – Het was een moeilijke afweging voor de gemeenteraad donderdagavond, en zelfs eentje die de fractie van de PvdA verdeelde, maar uiteindelijk kon de raad in ruime meerderheid instemmen met het integraal plan voor het project Groot Seminarie in Warmond.

Dat het project Groot Seminarie een mooi plan is dat een aanwinst is voor Warmond, daar waren alle fracties het wel over eens. De pijn zat ‘m vooral in de constatering van PvdA-raadslid Paul Witteman dat er in het project niet wordt voldaan aan de in de woonvisie voor Teylingen afgesproken percentages voor sociale woningbouw. Dat bedraagt in het project volgens hem maar zo’n 20 procent, terwijl dat volgens de woonvisie op 30 procent dient te liggen. Nu kon hij zich nog wel voorstellen dat dit laatste percentage in dit bijzondere project niet werd bereikt, maar in dat geval is bepaald dat de projectontwikkelaar een vereveningsbijdrage moet betalen die ten goede moet komen aan sociale woningbouw elders in de gemeente. Dat is voor dit project niet afgesproken en dat dient alsnog te gebeuren, vond Witteman. Ook had hij bezwaar tegen de gevolgde procedure. Er was eerder afgesproken dat de raad zich over het plan zou kunnen uitspreken, waarna de overeenkomst tussen de gemeente en de projectontwikkelaar getekend zou worden. In dit geval was de overeenkomst al getekend voordat de raad zich over het plan had kunnen uitspreken. “Dat voelt alsof we alleen maar kunnen tekenen bij het kruisje”, liet Witteman weten. “Het Groot Seminarie is een mooie locatie, maar voor velen helaas onbetaalbaar”. Twee door hem ingediende amendementen, om de vereiste percentages voor goedkope en middeldure woningen in het plan te realiseren en om de vereveningsbijdrage alsnog uit te voeren, konden echter niet op de steun van de meerderheid van de raad rekenen. Volgens enkele fracties is het Groot Seminarie een bijzonder monumentaal project waar de projectontwikkelaar ook veel andere zaken doet, zoals het herstellen van het groen. Dat zou onder andere het afwijken van de bepalingen in de woonvisie rechtvaardigen.

Bij de stemming over het integraal plan bleek dat de fracties van GroenLinks en Piket alsmede PvdA’er Paul Witteman zich toch niet in het huidige plan konden vinden. Wittemans fractiegenoot Sandra Groenendal stemde daarentegen wel voor het plan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in