In februari werd de intentieovereenkomst ondertekend

Lisse – VVD-raadslid Martijn Tibboel raakte donderdag tijdens de raadscommissie in een verhitte discussie met wethouder Jeanet van der Laan over de plannen voor de ontwikkeling van het industrieterrein Swets en Zeitlinger. 

De Adriaan van Erk groep die vorige maand met de gemeente een intentieovereenkomst tekenden voor de ontwikkeling van het industrieterrein naar een plek voor wonen en werken, dienden in eerste instantie in april 2020 een principeverzoek in voor het huisvesten van arbeidsmigranten. Dit verzoek werd toen door de gemeente afgewezen en tot grote frustratie van Tibboel heeft de gemeente toen, zonder overleg vooraf met de gemeenteraad, bij van Erk aangegeven dat de gemeente wél iets zou zien in een zogenaamd ‘woonwerklandschap’. Tibboel wilde weten waar de gemeente deze visie ineens vandaan heeft gehaald, omdat er in de raad eerder ook is gesproken over het huisvesten van arbeidsmigranten op het terrein.

Tibboel werd tijdens de vergadering bijgestaan door Nieuw Lisse-raadslid Rob Veldhoven, die zich er ook over verbaasde dat die visie ‘zonder inbreng van de raad zo is gesteld aan de projectontwikkelaar’. Tibboel vond het daarnaast onbegrijpelijk dat de gemeente in de onderhandelingen niet naar een tegenprestatie heeft gevraagd, omdat wanneer je woningbouw toestaat op een goedkope industriegrond je volgens het VVD-raadslid een tegenprestatie ‘kunt of misschien wel moet had moeten vragen’.  

Wethouder van der Laan gaf aan dat de raad wel degelijk is meegenomen tijdens vertrouwelijke commissies, maar kon daar inhoudelijk niet op ingaan. Daarnaast is het volgens de wethouder voor het college ‘knip en klaar’ dat de woningnood hoog is en dat het terrein de entree van Lisse is. ‘We willen er alles aan doen om te onderzoeken of dat ontwikkeld kan worden voor andere doelgroepen en niet alleen voor het huisvesten van arbeidsmigranten’. Omdat arbeidsmigranten een doelgroep is binnen de woonvisie is het volgens de wethouder nog steeds mogelijk dat zij daar een plek krijgen. Van der Laan noemde het vragen van een tegenprestatie voorbarig: ‘Van Erk had het terrein ook zo kunnen laten staan’. De wethouder beloofde ook dat de gemeenteraad in alle stappen meegenomen zal worden. 

Die volgende stap is een schetsontwerp. De eerste paal wordt naar verwachting in het najaar van 2022 geslagen.

2 REACTIES

  1. Dit is nu echt iets voor referendum. Tijdens gemeenteverkiezingen alleen wat holle termen die in elke gemeente gebruikt worden en dan opeens dit weer voor je deur. Binnenkort weer verbod om langs bollenveld te fietsen. Lijkt Noord-Korea wel, maar dan mét overbevolking.

  2. Natuurlijk gaat dit weer stiekem gebeuren het zijn voor B&W gewoon prestige objecten daar heeft de raad en de burger niks mee te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in