
Een Uurtje Cabaret is het wekelijkse cabaretprogramma van Omroep Bollenstreek, gepresenteerd door Louky Crama. De techniek is in handen van André van der Zwet.
Op 24 februari: Verhalen achter de liedjes, zoals Het Dorp, Voor Haar en Papa.
Een Uurtje Cabaret is iedere zondag te beluisteren bij Bo van 17.00 – 18.00 uur. De herhaling is op dinsdag om 20.00 uur.
Louky Cramer
Het verhaal achter ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld!
IDEE LIJKT IN DE PRULLENBAK TE BELANDEN
Het idee van Friso Wiegersma om een nummer over ‘zijn dorp’ te schrijven, lijkt in eerste instantie in de prullenbak te belanden: “Ik was in Deurne geweest en zei tegen Wim: ‘Ik zou graag een liedje schrijven over de verwording van zo’n dorp waar niks meer van over blijft.’ Hij vond dat een buitengewoon vervelend idee.” Sonneveld vraagt zijn tekstschrijver en levenspartner om ‘La Montagne’ van Ferrat te vertalen. Wiegersma: “Maar dat nummer ging over bergdorpen die leeglopen en die bestaan niet in Nederland. Toen dacht ik: Ik duw hem toch dat dorp van mij door zijn strot. Toen het af was, zag hij toch wel in dat het goed geworden was. Hij was er zelfs zeer op gesteld.”
“Ik dacht: Ik duw hem toch dat dorp van mij door zijn strot.”
– Friso Wiegersma
EEN OUDE ANSICHTKAART
De schrijver van ‘Het Dorp’ pakt er een oude ansichtkaart bij: “Dit is Deurne uit mijn jeugd, de dertiger jaren.” Wiegersma wijst plekken op de Markt aan: “Kijk, daar staat nog een muziektent. De juffrouw op de fiets is er natuurlijk niet en die kar met paard staat er ook niet op. Dat is allemaal voor de rijm. Slagerij J. van der Ven was er wel, maar die staat er niet op. De kroeg staat er wel op.” Volgens Wiegersma zijn ‘Langs het tuinpad van mijn vader’ de essentiële woorden van het nummer: “De dingen die je lief zijn verdwijnen. Dat maakt iedereen mee, natuurlijk. De één zal het minder kunnen scheiden dan de ander, maar iedereen heeft dat gevoel wel min of meer. Ik denk dat dat de kracht van het liedje is.”
Bron:NPO
Louky Cramer
LOSMAKEN VAN JE OUDERS #Papa
Stef Bos neemt ons mee naar zijn tot studio omgebouwde boerderij. Hij laat een foto van zijn vader zien, terwijl hij vertelt over de bewuste dag dat hij het nummer heeft geschreven. “Die zondag (in 1988) was ik onderweg naar Veenendaal, omdat doktoren kanker hadden ontdekt in de rug van mijn vader. Zij gaven hem op dat moment slechts een paar maanden.” Volgens Bos moet je jezelf losmaken van je ouders om iemand te worden, maar moet je daarvoor wel eerst terug naar de basis. “Je moet je ouders in kaart brengen om te weten wie je zelf bent.” De vader van Stef Bos geneest, maar in 2014 overlijdt ‘Papa’ alsnog.
“Je moet je ouders in kaart brengen om te weten wie je zelf bent.”
– Stef Bos
VADERDAG
In 2010 wordt Bos gebeld door een geëmotioneerde man uit het Belgische Ertvelde. “Elke keer als ik met vaderdag naar het kerkhof rijd, draaien ze dat klotenummer op de radio en dan begin ik te janken”, vertelde de man hem. Stef Bos legt uit dat de Belg hem heeft gevraagd om ‘Papa’ op het weiland te komen zingen. “Zijn vader was overleden en hij wilde de laatste twee koeien slachten die zij samen hadden. Dat kon hij alleen als ik het nummer daar zou komen zingen, dus ik ben naar hem toegegaan”, aldus Bos.
ONTZETTEND GOED LIEDJE
Tussen zijn enorme verzameling vindt Stef Bos een cassettebandje waar ‘Papa’ op staat. De zanger kan zich een ontmoeting met André Hazes in een tv-programma nog goed herinneren. “André vertelde me dat hij zou willen dat hij het nummer geschreven had, omdat hij het zo’n ontzettend goed liedje vond.
Bron: NPO