Rechtszaak tegen verdachte overval Voorhout na zeven jaar nog steeds niet van start

Foto: archief/112bollenstreek

Voorhout – De rechtbank heeft vrijdag een verdachte van een overval op juwelier Jacques van Dijck in Voorhout in 2013 teruggestuurd naar de Belgische gevangenis. De rechter deed dat zonder de zaak inhoudelijk te behandelen. De uitlevering van de 27-jarige Litouwse man door België aan Nederland zou niet correct verlopen zijn. Het Openbaar Ministerie (OM) bestreed dat.

De behandeling van de zaak laat al meer dan zeven jaar op zich wachten. Het OM verdenkt twee Litouwers ervan dat ze, samen met nog een onbekende derde man, op 6 juni 2013 de juwelier in Voorhout overvielen.

Een medewerkster werd gestompt en op de grond gedrukt. De overvallers gingen er met manchetknopen, dasklemmen en sieraden vandoor. Vijf dagen later werd een juwelier in Heemstede door dezelfde mannen overvallen, aldus het OM.

DNA-sporen

In 2015 slaagde de politie erin om de identiteit van de twee verdachten uit Litouwen te achterhalen. Dat gebeurde aan de hand van DNA-sporen. In november 2019 zou de zaak inhoudelijk behandeld worden, maar toen zaten beide mannen vast in België en Oostenrijk.

Vrijdagmiddag verscheen één van de verdachten, de 27-jarige Ovidijus N. uit Litouwen, dan toch bij de Haagse rechtbank voor de inhoudelijke behandeling van de overvallen in Voorhout en Heemstede. De rechtbank twijfelde alleen of zijn uitlevering uit België volgens de regels is verlopen.

Vast in Oostenrijk

De officier van justitie legde uit dat het OM de juiste procedure had doorlopen, maar ze wist de rechtbank niet te overtuigen. N. moest terug naar zijn Belgische gevangenis, om daar op een nieuwe uitlevering aan Nederland te wachten.

‘De rechtbank kan niet om de formaliteiten heen’, zei de rechter. De tweede verdachte, de 37-jarige Edgaras L. uit Litouwen, zit nog vast in Oostenrijk.

Dit is een artikel van mediapartner Omroep West

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in