Noordwijk – Een week lang is de hoeveelheid drugs en alcohol in het rioolwater onderzocht in Noordwijk. Onderzoekers van KWR vonden in de rioolwaterzuivering in Noordwijk resten van alcohol en zes verschillende soorten drugs: cocaïne, amfetamine (speed), methamfetamine (crystal meth), MDMA (XTC), cannabis en de synthetische drugs 3-MMC en 4-MMC. Het gebruik van drugs en alcohol in Noordwijk vergelijkbaar is met andere bestudeerde gemeenten, aldus het onderzoek, maar er is een uitschieter te zien op woensdag van het gebruik van speed en crystal meth. Er wordt op 1000 inwoners gemiddeld in Noordwijk meer speed gebruikt dan in Utrecht of Amsterdam.

Het onderzoek vond plaats in de rioolwaterzuivering in Noordwijk op 7 aaneengesloten dagen in maart 2022. De zuivering ontvangt het rioolwater van Noordwijk, Noordwijkerhout, een deel van Teylingen (27%) en van Katwijk (2%). Inwoners van De Zilk lozen op een andere rioolwaterzuivering en worden in het onderzoek niet meegenomen. Het gebruik van cocaïne, MDMA, cannabis, 3-MMC/4-MMC en alcohol in Noordwijk ligt lager dan de meeste gemeenten en steden waar vergelijkbaar onderzoek is uitgevoerd. Van speed en crystal meth ligt het gebruik juist hoger dan de meeste gemeenten en steden waar vergelijkbaar onderzoek is uitgevoerd. Dit heeft te maken met de opmerkelijke piek op woensdag. Hoe deze piek ontstaat is niet duidelijk geworden in het onderzoek. Het gebruik van amfetamine (speed) in de onderzochte week is 1734 mg per 1000 inwoners per dag, dit komt neer op gemiddeld 199 gram speed van straatkwaliteit per dag, ofwel 69 lijntjes. Het gemiddelde per 1000 inwoners in speedgebruik ligt hoger dan in Amsterdam en Utrecht.

“Het rioolwateronderzoek zegt iets over de hoeveelheid gebruikte middelen. Het zegt niets over het aantal gebruikers en ook niet of het om bewoners of bezoekers gaat”, aldus de onderzoekers van KWR. De resultaten van Noordwijk zijn naast die van andere gemeenten gelegd. Twee hielden in precies dezelfde periode een zelfde onderzoek. De GGD heeft eerder enquêtes gehouden, hieruit kwam naar voren dat het gebruik van alcohol en drugs in Noordwijk iets hoger ligt dan in de regio. Daarom is aanvullend onderzoek gehouden door metingen te doen in het riool. Wethouder Dennis Salman: “Dit onderzoek is een belangrijke stap om meer te weten te komen over het middelengebruik in onze gemeente. Zodat we betere voorlichting kunnen geven”.

6 REACTIES

  1. Dat zegt toch helemaal niks. Noordwijk trekt veruit de meeste toeristen van de regio. Interessant kan om de data zijn om het naast de congreskalender en bezoekersaantallen (adv bijvoorbeeld toeristenbelasting) te leggen. Deze meting is best interessant, maar het zegt helemaal niks. Je kan wel betere voorlichting willen geven, maar als de uitschieter komt door toeristen dan blijf je bezig.

  2. Het artikel Rioolonderzoek komt op mij over als het vergelijken van Appels met peren. Sensatie zoeken. Ik vind het onvolledig en respectloos naar haar inwoners toe van de gemeente Noordwijk en Noordwijkerhout.
    Onderzoek is schadelijk voor haar imago.
    Hoeveel gemeenschapsgeld heeft deze wanprestatie van een onderzoek gekost?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in