Foto archief

Noordwijk – De omstreden vastgoedondernemer Ronnie van de Putte is boos op ontwikkelaar Adriaan van Erk Groep. Dat blijkt uit een schriftelijke verklaring van zijn bedrijf Bever Holding over de verkoop van zijn Noordwijkse bezit aan de Adriaan van Erk Groep. Volgens Van de Putte was afgesproken dat de deal niet ingeschreven zou worden in het kadaster, maar dat is wel gebeurd. Hierop legde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de handel in het aandeel Bever Holding stil.

De AFM wilde tekst en uitleg en die is er nu. In de verklaring legt Bever Holding uit dat de deal met Adriaan van Erk Groep het gevolg is van een dreigende veiling van enkele gronden in Noordwijk. Die stond gepland voor 7 december 2020, maar werd afgeblazen omdat schulden plotseling betaald konden worden. Onderzoek van Omroep West wees toen uit dat Bever een hypotheek had gekregen van de Adriaan van Erk Groep van bijna 35 miljoen euro.

In de schriftelijke verklaring die vrijdag is uitgedaan, schrijft Van de Putte dat ‘besloten is tot een herfinanciering van een deel van de portefeuille gekoppeld aan meerdere koopovereenkomsten voor de grondposities te Noordwijk ad. 60 miljoen euro.’ Met andere woorden: Van der Putte besloot om meerdere stukken grond in Noordwijk te verkopen aan Adriaan van Erk Groep voor zo’n 60 miljoen euro.

Schending van vertrouwen

Die deal werd gesloten. Maar, zo staat te lezen in de verklaring: ‘In de koopovereenkomsten (…) is vastgelegd dat de partijen de notaris geen opdracht geven tot inschrijving van de koopovereenkomsten in de daartoe bestemde openbare registers van de Dienst voor het Kadaster’.

Dat is uiteindelijk wel gebeurd, en Van de Putte noemt dit een schending van de vertrouwelijkheid door de koper, Adriaan van Erk Groep, en de notaris.

Bever Holding geen partij bij onderhandelingen

Op dit moment onderhandelt de gemeente Noordwijk met de Adriaan van Erk Groep over de plannen voor de stukken grond, die officieel nog steeds van de krottenkoning zijn. Er ligt welliswaar een koopovereenkomst, maar: ‘De transactie kan pas worden gefinaliseerd zodra het voorkeursrecht vervalt.’ Oftewel: de gemeente moet van het voorkeursrecht afzien.

De gemeente heeft dit voorkeursrecht vorig jaar op enkele stukken grond gevestigd om Bever onder druk te zetten. Het betekent dat bij verkoop de grond eerst aan de gemeente aangeboden moet worden. Bij de nu lopende onderhandelingen zegt Bever Holding geen partij te zijn.

Handel in aandelen weer hervat

De verklaring van Bever Holding komt nadat de Autoriteit Financiële Markten de handel in het aandeel van Bever had stilgelegd. Een woordvoerder van de AFM bevestigt dat de verklaring ook daar is ontvangen.

De handel in het aandeel Bever Holding wordt vrijdagmiddag om 16.30 uur hervat. ‘Aan wat wij gevraagd hebben is in eerste instantie voldaan’, zegt de woordvoerder. Of er verder nog onderzoek volgt naar de handelswijze van Bever kan hij niet zeggen.

‘Dit is ongekend’

De beleggersvereniging VEB is niet tevreden met het persbericht waarin Bever Holding de deal uitlegt. ‘Dit is echt ongekend’, zegt Joost Schmets van de VEB. ‘Het is van de zotte dat een bedrijf dit doet zonder persbericht, dit bedrijf is echt niet meer serieus te nemen.’ De persverklaring verandert hier niets aan.

Schmets denkt dat deze deal nog wel een staartje gaat krijgen. ‘Als je de regels voor eerlijk handelen zo met voeten treedt, blijft dit niet zonder gevolgen. Het was daarom logisch dat de AFM ingreep.’ Schmets verwacht dat de AFM nu gaat kijken wat er eventueel nog voor consequenties moeten volgen. De AFM zegt hier zelf niets over.

Het Wilde Westen

De VEB noemt Bever wel een minifonds op de beurs. ‘Mensen die aandelen kopen weten dat ze zich in wild west gebied begeven, je begeeft je echt op onontgonnen terrein’, zegt Schmets. Bever Holding is een zogenoemd veilingfonds waar tweemaal per dag in gehandeld wordt. Er wordt per dag voor een paar honderd euro aan aandelen Bever Holding verhandeld.

Het bedrijf heeft al voor het tweede jaar op rij de jaarrekening niet kunnen laten checken, omdat geen accountant zich daaraan wil wagen. Schmets: ‘Daarvoor zit het bedrijf al op het ‘strafbankje’ van de beurs. Als je dat als belegger weet en je stapt toch in, dan weet je dat alles kwijt kunt zijn. De beleggers zijn echt avonturiers.’

Dit is een bericht van mediapartner Omroep West.

2 REACTIES

  1. Ik hoop dat nu toch echt dat dit de zwanenzang van Van der Putte is in Noordwijk.

    En dan nog even dit: Als de Gemeenteraad begin 80-er jaren maar naar de waarschuwing had geluisterd van het “Woonspreekuur” (een onafhankelijk informatie- en helpcentrum, gerund door vrijwilligers en gesteund door JOIN) die in een raadsvergadering het College B & W en de Gemeenteraad toen al waarschuwde dat het binnenhalen van Van der Putte zou uitdraaien op grote ellende voor Noordwijk.
    De Gemeenteraad, met CDA, VVD en PvdA voorop, wilde onze waarschuwing toen niet serieus nemen. Dit heeft onze gemeente een hoop geld gekost en hebben wij burgers decennia lang mogen “genieten” van de krotten van de krottenkoning.

    Waarvan akte!
    Frans Koenz (oud vrijwilliger van het Woonpreekuur)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in