Noordwijk – Als er in de toekomst nieuwe openbare fietsstallingen komen, moet minimaal 5% van deze stallingen ingericht zijn op elektrische fietsen: met oplaadpalen. Dat voorstel legde wethouder Roberto ter Hark woensdagavond voor aan de gemeenteraadsleden.
Daarnaast moet voortaan minimaal 5% van de nieuw parkeerplaatsen voor auto’s gereserveerd worden voor elektrische auto’s, als minimaal 20 parkeerplaatsen tegelijk worden aangelegd. Op de vraag van raadslid Jaap de Moor (Bruisend Noordwijk) of dit niet wat weinig is, liet de wethouder weten: ,,We moeten ergens beginnen. 5% is realistisch nu.’’
Hij gaat ervan uit, dat projectontwikkelaars de ontwikkeling van elektrisch rijden in de gaten houden en dus ook meer parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen zullen realiseren, als de behoefte hiervoor stijgt.
Dan mogen ze ook wel eens kijken als ze geladen zijn dat zE hem weg halen want nu denken de meeste die met zo’n auto rijden dat die plek voor hun is .Want wie gaat dat controleren .En ze hebben het al zo druk de boa. En de Politie
Wellicht is het verstandig om te beginnen met handhaven op de huidige parkeerplekken aan de laadpaal? Voor een groot deel van de laadpalen in Noordwijk geldt op dit moment de door de gemeente zelf in het leven geroepen (ongeschreven) regel dat slechts één parkeerplek aan de paal continue is gereserveerd voor het laden. De andere plek is vrijgegeven voor algemeen gebruik (dus ook voor fossiele brandstof voertuigen). Dit ondanks dat iedere laadpaal TWEE stekkerpunten heeft. Deze regel druist overigens in tegen het eerder door het college zelf aangenomen verkeersbesluit dat aan iedere paal twee exclusieve laadplekken verbonden zijn. Bijzonder typisch en in veel gevallen een extra druk voor elektrische/hybride rijders zonder laadgelegenheid op eigen terrein. Zij hebben door deze aanpak beduidend minder kans om bij de laadpaal aan bod te komen. Daarbij is in deze tijd van massaal thuiswerken de parkeerdruk extra groot.
Parkeren in Noordwijk was al geen eenvoudige zaak voor bewoners zonder eigen oprit, het milieu dreigt nu ook het onderspit te delven. Bedankt gemeentebestuur!