Sint Maarten steunt het straatkinderenproject CECYDAR in Rwanda

Noordwijk – De Adventsactie van 2018 zal worden gehouden voor het straatkinderenproject van Fidesco in Kigali, Rwanda. Sommige kinderen zijn wezen en eindigen op straat omdat niemand voor hen zorgt. Anderen zijn slachtoffer geworden van armoede en hebben hun familie verlaten in de hoop meer geluk te vinden in de straten van de stad, of simpelweg iets te eten.

Om deze kinderen van de straat te redden en hen een toekomst te geven, heeft Fidesco in 1994 in Kigali een duo-project gesticht: een centrum voor straatkinderen dat voor onderdak en scholing zorgt en een centrum voor de promotie van verzoening en vrede. Het centrum draagt de naam van de stichters van Fidesco in Rwanda, een echtpaar dat tijdens de genocide is vermoord: Cyprien en Daphrose Rugamba (CECYDAR).

Het centrum ondersteunt jaarlijks ongeveer 115 jongens en sinds kort ook een aantal meisjes van 6-17 jaar oud. De kinderen leren te stoppen met drugs, krijgen goede hygiëne-lessen en ze leren respect te hebben voor elkaar en voor zichzelf. Een van de belangrijkste doelstellingen is de jonge kinderen weer naar school te krijgen en de oudere jongens een beroepsopleiding te geven in combinatie met alfabetiseringsklassen. Na de training kunnen de oudere jongens werken in de landbouw of een ander technisch beroep. Daarmee zijn zij gere-integreerd in de maatschappij.

In de parochie Sint Maarten wordt op verschillende manieren aandacht besteed aan het project:

  • De Iona gebedsviering van 8 december 2018 om 19.00 uur in de Maria ter Zee kerk in Noordwijk staat in het teken van het project van CECYDAR.
  • Tijdens de Adventsactie zullen er in de kerken theedoeken worden aangeboden met de opdruk “help een handje”, maar ook allerlei andere artikelen waarvan de opbrengst ten goede komt aan dit project.
  • Een van de organisatoren van het project Miriam de Wit staat met een stand op de boerenkerstmarkt op het terrein van de Hafakker. Een heel druk bezochte markt, met voornamelijk niet-professionals die zelfgemaakte boeren- en Kerst-gerelateerde producten verkopen (dus kaas, zelfgebakken taart, kerststukjes, kerstkaarten, etc.). Dit jaar is de markt op woensdag 12 december, van 12.00 – 18.00 uur.
  • Op verschillende momenten worden er in de kerken van de parochie inzamelingen gehouden, die speciaal bestemd zijn voor de Adventsactie. In de parochiekern Sint Jeroen en Maria ter Zee zijn de collecten in het weekend van 8 en 9 december en de collecten tijdens de Kerstdagen geheel bestemd voor het Adventsproject.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in