Smalle huurwoningen of zes hoog in Offem-Zuid

Noordwijk – Met veel passen, meten en proppen is het projectontwikkelaar Campri gelukt om 63 extra woningen in te tekenen in het tweede fasegebied van Offem-Zuid. Hierdoor komt een raadswens in vervulling om 700 huizen en appartementen daar te realiseren. Maar het komt wel met een prijs.

Er komen meer appartementen in het gebied en hiervoor wordt de geplande flat geen vier, maar vijf lagen hoog (18 meter). Een aantal van de sociale woningen wordt ook versmald; van 5,20 meter breed tot 4,80 meter breed of zelfs 4,20 meter breed. Woningbouwcorporatie Stek zal de sociale appartementen (127 in totaal) gaan verhuren en wil een variatie aan verschillende soorten van deze woningen. Stek wil hierbij niet een grote concentratie van tweekamerappartementen voor starters, zo kregen de gemeenteraadsleden dinsdagavond te horen.

Een flink aantal partijen vroeg zich dinsdagavond af, of er wel mensen zijn die in een huis van 4,20 meter breed willen wonen. Raadslid Van Tol (Puur) noemde het de ‘propnorm’: ,,Die huizen ga je voor 100 jaar neerzetten.’’ Ook raadslid Van Bockhove (LSN) was niet blij. ,,Als je drie kinderen hebt, weet je niet hoe lang je daar kunt wonen voordat er ruzie is in elk huisje. We moeten toch in ieder geval streven naar die 4,80 meter.’’ Maar namens Campri liet projectmanager Heijstee weten, dat de oorspronkelijke plannen zijn aangepast naar aanleiding van de wens van de raad om meer huizen in dit gebied te krijgen. ,,We moeten ergens woningen toevoegen. In plaats van de breedte van sommige woningen aan te passen, kun je nog een laag bovenop de appartementen maken. Dan ga je naar zes lagen. Is dat verstandig voor de wijk?’’ Toch lijken de politieke partijen hier niet zo’n probleem mee te hebben. Wethouder Alkemade neemt alle suggesties mee.

Wanneer de gemeenteraad positief is over de plannen, wil Campri al in oktober beginnen met de voorbelasting van het gebied en daarna zo snel mogelijk beginnen met de bouw van de honderden gasloze woningen en appartementen.

11 REACTIES

  1. En de mensen wie nu in propwoning wonen dan uit 1952 …..deze woningen worden nu toch ook niet opeens gesloopt en nieuwe voor gebouwd.

  2. Inderdaad Bibi, misschien moeten we eens af van die zelfopgelegde normen, die vaak voortkomen uit persoonlijke meningen (zie reacties van gemeenteraadsleden hierboven). Nergens staat dat een woning een minimale breedte moet hebben van 4.80m. Maar we moeten denk ik ook eens af van alleen maar grondgebonden woningen met tuin of appartementenblokjes die er uitzien en de hoogte hebben als een ‘normaal’ huis. Om aan het tekort aan woningen te voldoen moeten we andere en diversere vormen van wonen vinden. Het referentiekader moet daarbij niet liggen bij een onkundige en tijdelijke raad of bestuur, maar bij deskundigen.

  3. Ik snap dat je goed moet nadenken over belangrijke beslissingen, echter maakt de Noordwijkse raad er een sport van om alles uit te stellen. Voel dat nu ook weer aankomen bij Offem-Zuid. En ondertussen zijn de jongeren en de middenstand hier de dupe van.

  4. Daar past niet eens meer een eettafel in om met z’n allen aan te werken. Niet alleen corona, maar sowieso gaat de richting meer naar werken vanuit huis, wel of niet zelfstandig. Huizen moeten juist groter! Goed van gemeenteraad om nog eens stil te staan bij alle nadelen.

  5. Jij woont zeker in een villa er zijn er nu honderden die in een zomerhuisje zitten die weten niet wat ze overkomt als ze zo’n huis krijgen toe gewezen .Wat heb je aan zo’n groot huis als er huizen genoeg zijn zijn de kinderen met hun 25 jaar weer het huis uit.Rikkie zonder.

    • Ha Gijs. Heb ooit in 2001 geluk gehad met goede huurwoning. Niet meer overstap kunnen maken naar koopwoning omdat m’n vriendin borstkanker kreeg. Had zelf een leuke baan, maar niet genoeg inkomen om in m’n eentje een doorzonwoning te kunnen ophoesten. (In m’n jeugd werkte alleen de vader en kon iedereen wel een woning kopen, wat is daar eigenlijk mis gegaan?). Inmiddels vriendin overleden en ik twee keer hersenbloeding. Inkomen is nu bijna gehalveerd en kan m’n huurhuis niet meer betalen. Geen huurtoeslag, want door scheefwoonboete huur boven huurgrens. Binnenkort dus op straat. Het zal allemaal wel. Wilde jullie alleen maar waarschuwen dat je straks niet met hele gezinnetje gevangen zit in een klein huisje. Want Tiny Huisje is leuk, maar enkel als je alleen in de natuur zit en niet op een vol terrein met duizenden andere kleine huisjes vol met thuiswerkende mensjes. Waar je uren moet zoeken naar een (betaal)plaatsje om je kleine autootje kwijt te kunnen. Het enige rustpuntje in je leven, want daar ontsnap je nog even aan je kleine huisje waar je nooit alleen bent. Met zo’n bordje “Home” om te voorkomen dat je tegen je kinderen schreeuwt dat ze stil moeten zijn. Ook al kun je overal tegen, gun ik jou ook beter

  6. We willen met zijn allen veel te veel ruimte je kunt prima wonen in een huis van 4.20 meter, we zijn gewoon allemaal veel te verwend…………….tiny houses zouden de norm moeten worden of altands lekker klein……………………dan zijn we zo van de woningnood af

  7. Dat is niet zo mooi wat jij voor je kiezen heb gekregen .Toen ik mijn eerste huis je kocht had ik een baan en kon het alleen verdienen maar in de zomer s avonds en zaterdag overwerken om mijn huisje af te betalen ik kreeg nog ook geen huur woning .Maar als ik zo rond kijk willen ze van alles vacantie 2autos s avonds uit eten telefoons noem maar op maar ik zie geen bouwvakker s avonds nog een klusje doen .De mensen moeten nog meer VVD stemmen .En je woont in een Zeven sterren gemeente ps mijn eerste huisje was nog kleiner dan die 4,5 meter maar het waren de mooiste jaren wehadden een dak boven ons hoofd .Denk je dat je in een groot huis gelukkiger bent dus niet.Het sterkte Rik gr Gijs

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in