Hillegom – Vrijwilligers van Solution zijn een petitie gestart tegen de sluiting van het jongerencentrum per 1 april door de gemeente Hillegom.

Zij vragen de gemeente op petities.nl om Solution open te laten en te blijven subsidiëren. Naar hun mening kan Solution niet worden gemist als plek om veilig uit te kunnen gaan. Donderdag waren er 785 handtekeningen binnen.

Volgens de gemeente gaat Solution niet dicht. Er komt een herinrichting omdat het centrum niet meer aantrekkelijk genoeg is voor jongeren. Begin 2018 heeft het bestuur van Stichting Centrum Remina aangegeven dat zij per 1 april 2018 de huur van Solution opzeggen en het beheer van Solution over willen dragen aan Welzijnskwartier.

1 REACTIE

 1. De informatie in dit artikel is vrij beperkt, niet volledig en in de laatste alinea zelfs niet correct. De gemeente heeft bepaald dat het beheer van het pand Solution per 1 april aan de stichting Welzijnskwartier overgedragen wordt en de stichting Remina, die al dertig jaar de weekendactiviteiten in Solution neerzet, is daardoor gedwongen de huur op te zeggen als zijnde de voormalige beheerder van het pand.

  Dat er een reorganisatie nodig was op het gebied van het jongerenwerk, is inderdaad waar, maar dat ligt niet alleen op de verantwoording van de stichting Remina, maar ook op dat van Welzijnskwartier, de instantie die in opdracht van de gemeente het jongerenwerk in Hillegom uitvoert.

  Omdat een en ander niet voor iedereen duidelijk zal zijn, een korte uiteenzetting: Jongerencentrum Solution is een voortzetting van Downstairs en Villa Remina en zit sinds 1990 op sportpark De Zanderij. Sindsdien zetten de vrijwilligers van het centrum ieder weekend programma neer voor de jeugd vanaf ongeveer 15/16 jaar, al zijn enkele activiteiten ook voor jongere doelgroepen. Activiteiten zijn oa dance-avonden, livemuziek, theater etc. Ook zijn er incidenteel workshops en oefenen er lokale bands en een popkoor in het pand. Het gehele beheer is altijd gedaan door de vrijwilligers en ook inboedel en apparatuur werden zelf gekocht en onderhouden.

  Enkele jaren terug kreeg de gemeente Hillegom jongerenwerkers in dienst, die al snel onder de vlag van Welzijn Hillegom geplaatst werden en vanuit Solution werkzaam waren. Enkele activiteiten van Welzijn Hillegom werden samen met de vrijwilligers van Solution gedaan, zoals de seniorenfilm, die nog steeds iedere maand plaats vindt.

  Toen Welzijn Hillegom niet meer voldeed aan de eisen van de gemeente Hillegom, werd Welzijnkwartier enkele jaren terug de nieuwe samenwerkingspartner. Ook zij werden gehuisvest in Solution en in samenspraak met de vrijwilligers van Solution, die nog altijd het pand beheerden, werd bekeken wanneer activiteiten van beide partijen plaats konden vinden. In de praktijk resulteerde het erin dat Welzijnskwartier overdag activiteiten als kookmiddagen, inloopmiddagen en meidenmiddagen organiseerden voor de jeugd tot 16 jaar en Solution weekendavonden en enkele activiteiten op avonden door de week en de zondagen voor de jeugd vanaf ongeveer 16 jaar.

  Nu heeft wethouder Van Trigt besloten dat het pand Solution per 1 april overgaat naar het jongerenwerk van Welzijnskwartier en dat er voor de vrijwilligers van Solution geen plek meer is. De activiteiten voor de jongere jeugd blijven doorgaan, de weekendactiviteiten voor de oudere jeugd niet. Volgens de gemeente kunnen die immers net zo goed naar de kroeg gaan.

  Volgens wethouder Van Trigt betekent bovenstaande situatie dat jongerencentrum Solution gewoon door blijft gaan, in de optiek van Solution zelf is dat zeker niet juist. Het zou ongeveer hetzelfde zijn als wijnhandel Koppers ermee stopt en de nieuwe eigenaar alleen maar ranja gaat verkopen onder dezelfde naam: wijnhandel Koppers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in