Archieffoto Charles Nieuwenhuizen

Bollenstreek – Sophia Scholen, de grootste aanbieder van basisonderwijs in de Duin- en Bollenstreek, stopt met zwarte piet op haar 28 scholen.

Het bestuur heeft dit besloten na zorgvuldig overleg met de schooldirecteuren, de toezichthouder en de medezeggenschap van ouders en personeel. Verschillende scholen hadden piet al eerder aangepast. Zwarte piet is zelden kwetsend bedoeld, laat staan racistisch, maar wordt regelmatig wel zo ervaren.

Sophia Scholen past piet aan met respect voor degenen voor wie deze wijziging niet zou hoeven. De exacte invulling van piet, zoals roetvegen, andere kleuren en kleding, is aan de school.

26 REACTIES

 1. Misschien ook haar scholen boycotten

  Dan kan ze alle voorstanders die zwarte piet weg wil hebben

  Onderwijs geven

  Ze krijgt dan geen enkele klas meer vol

 2. Te zot voor woorden laat ons onze traditie behouden wel Suikerfeest vieren zeker,heb ik niets op tegen maar laat ons onze eigen dingen doen

  • Mag ik vragen wat suikerfeest hier mee te maken heeft ? Ontzettend veel niet-gelovige mensen zijn tegen zwarte piet. Niet ALLE moslims… En sinds wanneer word er suikerfeest gevierd op de basisscholen?

  • Altijd met vingertjes wijzen, bah..
   Ik heb niet gezien dat ze in de bollenstreken uberhaupt ooit suikerfeest hebben gevierd.
   Suikerfeest discrimineert geen kleur of maakt onderscheid..

 3. Wat een onzin allemaal die kinderen hebben altijd veel plezier het zijn die ouders die lopen de.klieren hebben ze niets anders te doen het is een kinder feest

 4. Jammer dat ook deze organisatie overstag gaat en een jarenlange traditie gewoon in de prullenbak doet verdwijnen, maar ja de invloed vanuit met name linkse kringen, kijk naar CV van nieuwe bestuursvoorzitter, is ook in het onderwijs duidelijk aanwezig. Sint en Piet zal nooit meer hetzelfde zijn, de schreeuwende minderheid regeert in dit land!

 5. Schandalig!!!!!!wat n gezeur en wat vervelend en dom!!!!stelletje schijterds zijn jullie jullie zouden je moeten schamen! Om een eeuwen oude traditie zomaar aan de kant te zetten!!!!Op deze foto staat toevallig mijn dochter die zwarte piet speelt .haar oma uit de Antillen speelde verkleed als sinterklaas met haar k oudste kind als zwarte piet geschminkt jullie zijn hypocriet en zeer volgzaam en ge brainwashed door n stelletje oproerkraaiers die denken dat ze hier alles kunnen maken.Trouwens mijn dochter is nooit gevraagd of heeft niet toegestemd dat deze foto voor dit soort doeleinden misbruikt wordt Schaam jullie diep onderwijs bollenstreek schaam jullie diep

 6. Ik ben in Noordwijkerhout geboren en getogen , ben daar altijd trots op geweest.
  Maar ga me nu toch echt heel erg schamen. Wetende dat ze zoiets als zwarte Piet gaan verbieden.
  Waar zijn ze in godsnaam met bezig, en stop met die onzin.

 7. zwartepiet moet blijven. dit is een Nederlandse traditie en dit heeft niets met discriminatie te maken en dat willen we zo houden !!
  laat die mensen die er anders over denken eens hun gezond verstand gebruiken als ze dat hebben wat ik betwijvel. !!
  ik hoop dat deze scholen eens diep nadenken waar ze nu mee bezig zijn.
  ik hoef geen witte piet alleen zwart !!

 8. Ach ja. Er komt vast een nieuwe invulling. Zwarte Sint met Witte Piet. Ik ken ook eigenlijk geen zwarte mannen, vrouwen of kinderen die mijn voornaam hebben.

 9. Wat maakt het toch uit? Een kind ziet geen verschil tussen zwart en roetvegen? Piet is Piet en blijft hoe dan ook prachtig voor de kinderen. Wij kunnen ons niet voorstellen hoe het voelt om gediscrimineerd te worden. Ik was eerst ook tegen veranderingen maar waarom niet als het voor de kinderen niet uit maakt?

  • euh natuurlijk maakt het uit als je iemand kan herkennen! dat was het leuke juist…..het is niet persee zwarte piet maar alles waar wij voor staan wat ons nederland maakt laten we vallen.

 10. Het grote probleem in Nederland is, of het nu de Zwarte Pietendiscussie/BLM/of wat dan ook is, dat we het hier met zijn allen véél te goed hebben. We hebben veel te veel tijd voor allerlei onzin, iedereen heeft goed te eten (baan of geen baan), onderdak en een sociaal systeem waar de rest van de wereld jaloers op is, dus…..
  Wat gaan we doen met een kleine groep, die het ook uitstekend heeft in Nederland, lekker tradities in de war schoppen, zeggen dat we het zo slecht hebben etc.
  Sorry, ik heb ook geloof ik het ook goed en teveel tijd bedenk ik mezelf terwijl ik dit schrijf….

 11. Beste Wendy
  Prima zoals jij er over denkt, maar weer het verhaal discriminatie, Zwarte Piet is geen discriminatie, dat wordt er door een kleine groep van gemaakt, het gaat om een stuk cultuur wat verdwijnt, wat of wie volgt hierna, straks gaan we met z’n allen weer excuses aanbieden voor ons verleden, de mensen die dit willen moeten eens bedenken, hoe goed zij het nu hebben, en aan wie zij dit te danken hebben. Gelukkig denkt de meerderheid buiten de randstad hier iets genuanceerder over

 12. Beste Jan,

  Het feest en de traditie blijft toch hetzelfde? Wat maakt het nou uit hoeveel zwart die Piet op z’n gezicht heeft?
  Mijn zoon van 5 kijkt alle Sinterklaasjournalen van de afgelopen jaren door elkaar heen. Hij heeft nog nooit verschil gezien tussen helemaal zwart, roetvegen of gekleurd. Dus om verdere discussies, protesten, rellen tijdens de intocht en weetikveelwat te voorkomen.. kunnen we dan niet beter de Piet iets minder zwart maken? Het is een strijd die we toch niet kunnen winnen..

 13. Heel goed dat dit besloten is. Als je kijkt naar de oorsprong/geschiedenis van zwarte Piet, dan ligt die in het slavernijverleden. Dat is helaas zo.
  Hoe zo’n positief feest is het als zoveel medelanders, ook kinderen, zich daardoor gediscrimineerd voelen?
  Voor de kinderen maakt het niet uit dat zwarte piet, niet meer zwart is.

  Een soort gelijke discussie heb ik meegemaakt toen het sinterklaasfeest in de klas werd aangepast ten behoeve van kinderen met autisme. Er was geen kind die het erg vond, iedereen begreep het helemaal en vond het vanzelfsprekend dat sinterklaas rekening hield met het klasgenootje. Pas toen ouders er moeilijk over gingen doen, waren er kinderen die er lelijk door gingen doen.

 14. Hoi Wendy
  Ik ben nog niet zover dat ik de bekende handdoek in de ring gooi, ben nog steeds van mening dat we ons niet moeten laten koeieneren door mensen die ons beschuldigen van racisme, omdat wij Sint en Zwarte Piet willen behouden, dit is je reinste flauwekul, wens je tzt een leuke Sinterklaasoptocht🥳

 15. Geachte zwarte Piet aanhangers,

  Ik raad aan om peterseliethee the drinken.
  dat helpt namelijk bij overtollig zout.
  Zwarte Piet is verleden tijd, wen er aan.

  Met vriendelijke groet,

  De samenleving van de toekomst.

  • Als we zwarte Piet zo een probleem is, waarom schaffen we niet alle religie af, is er geen verdeeldheid meer in de wereld, geen oorlogen, geen discrimminatie, geen zout, geen suiker, geen zwarte piet, geen Sinten, geen heiligen, geen profeten, geen extremisme, geen terrorisme.

   Alles relaxed.

   Maar nee, laten we ons tot zwarte Piet beperken en door de politiek de aandacht af laten leiden van de grotere problemen.

 16. zwartepiet moet zwart blijven en niet anders. een traditie moet blijven zoals het hoort.
  die ouders van tegen woordig waaien met alle winden mee vandaar deze discussie.
  laat zwartepiet in zijn waarde en laat je niet op hitsen tegen een handje vol tegenstanders die het anders willen.
  ik hoop dat de sophia scholen deze discussie ook volgen.en daar een conclusie uit trekken.

 17. De conclusie is dat het voor de kinderen niet uit maakt. En daar zou het om moeten gaan. Niet om volwassenen die op hun standpunt blijven staan. Het is een kinderfeest! Het feest is de traditie niet een kleur op een gezicht.

 18. de conclusie is dat er mee waaiers zijn en eigen zinnig door blijven gaan. ik niet het blijft voor mij en vele andere zwartepiet.
  het is een kinder feest. en dat blijft een traditie.
  de foto van zwarte piet boven het onder werp. had ook niet zonder toestemming geplaast mogen worden. om dat zij hier niet achter staat. lees het verhaal maar eens goed !!

 19. Laten ze Sinterklaas, de kerstman en de paashaas ook maar opheffen.
  Leer kinderen dan ook de hebzucht naar meer en luxe ook maar af.
  Word het voor ouders ook goedkoper, blijft er geld over dat elk kind beter en socialer opgevoed kan worden.
  Musea bezoek bijvoorbeeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in