Moeraswespenorchis, foto door Mark Kras

Noordwijk – Staatsbosbeheer Hollands Duin start vanaf volgende week met natuurherstelwerkzaamheden in Boswachterij Noordwijk. Hierbij is het doel van de werkzaamheden om het open duin te herstellen. Het is voor het ontstaan en voortbestaan belangrijk dat stuivend zand de duinen kan bereiken. Door stikstof zijn struiken en bomen sneller gaan groeien en begroeien hierdoor de duinen dicht, aldus Staatsbosbeheer.

Tijdens het natuurherstel wordt er struweel verwijderd, waardoor grijs duin en natte duinvalleien zich weer ontwikkelen. Dit zal resulteren in meer leefgebied voor fauna in het duingebied. Ook worden exoten, planten die niet thuishoren in de duinen, verwijderd. De natuurherstel zal in maart 2023 worden afgerond.

Door de werkzaamheden kan het voorkomen dat fietspaden op sommige momenten afgesloten zijn. Fietsers zullen worden omgeleid via de Duinweg en de Randweg doormiddel van omleidingsroutes op aangegeven verkeersborden.

5 REACTIES

  1. Lekker al dat zand als er een plantje zijn kop op steekt en het gaat stuiven wordt hij ont hooft .En dan al zand op de wandelpaden en fietspaden .levensgevaarlijk en schoon houden ho maar . Hebben het maar over stik stof rijd die boswachter in een elektrische auto .Pure geld verspilling .Hij is de hele dag aan het terrein rijden .

  2. Arme konijntjes… weer met groot materieel aan de slag en vernielen van
    de natuur. Sinds de konijnen verdwenen zijn verandert het duingebied en groeit het dicht.
    Straks gaat ook circuit Zandvoort zijn Gore uitlaatgassen en vreselijke herrie weer produceren, maar de enkele boer die we nog hebben aan de duinbrand met mooie blaarkoppen wordt weggetreiterd en lastig gevallen door de “ hoge boorden”

  3. Ach Piet, blijkbaar is het potje voor de natuurherstewerkzaamheden onuitputtelijk. Vorig jaar werden heel veel wandelpaden geschoond en voorzien van een nieuwe schelpenlaag. Dat kostte aardig wat. Zag er goed uit. Mensen met een rollator of minder of slecht ter been konden hele stukken wandelen in het duingebied. Edoch…in een mum van tijd waren die mooie paden ondergestoven met een dikke laag zand door ” natuurherstelwerkzaamheden” Weggegooid geld en einde verhaal voor de minder mobiele wandelaar. Ik stuurde een brief naar de Weekendkrant over dit beleid. Ondermeer haalde ik aan dat de boswachter makkelijk veel taken op de fiets zou kunnen uitvoeren en de auto zou kunnen laten staan. Geen hond, laat staan een boswachter of Staatsbosbeheer die reageerde. Ach Piet, misschien past dit onbegrijpelijke duinbeleid wel in het plaatje nan het onbegrijpelijke kuuroordbeleid van Noordwijk. Elitair gedrag, met het voorbijgaan van de gewone mam.

  4. Wacht even.. hoe lang is er al sprake dat de boel dichtgroeit? En sinds wanneer is er een ‘stikstofprobleem’ eerst maar eens zien of die 2 met elkaar stroken. De laatste decennia wordt er al een stuk minder stikstof door menselijk toedoen uitgestoten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in