Bollenstreek – Het miljoen woningen dat tot het jaar 2030 in ons land gebouwd moet worden gaat er echt niet komen. Dat is de overtuiging van Hans Al, directeur van de in de gemeenten Lisse, Hillegom, Teylingen en Noordwijk werkzame woningcorporatie Stek.
Al baseert zijn uitspraak op de grote vraag naar sociale huurwoningen in de regio Holland Rijnland, en de plannen die er nu zijn om nieuwe woningen te realiseren tot 2030. Om alleen al in deze regio tegemoet te komen aan de vraag naar woningen zou de huidige bouwopgave moeten worden verdubbeld, aldus Al. Volgens hem zijn er in onze regio meer belangen dan alleen maar het bouwen van woningen, zoals het behoud van het bollenareaal en de beperkingen als gevolg van de aanwezigheid van Schiphol. Daardoor kan het aantal benodigde woningen niet gebouwd worden. “Het is aan de politiek om hierover besluiten te nemen. Wij als woningcorporatie kunnen hier zelf niet zoveel aan veranderen”, laat Al weten. Daarnaast is het maar de vraag of de woningen die landelijk gebouwd moeten worden wel tegen een aanvaardbare prijs kunnen worden gerealiseerd, gezien de druk op de bouwmarkt, de fors gestegen prijzen en het grote werkaanbod voor bouwondernemingen.
Overigens blijkt de vraag naar sociale huurwoningen voor zo’n 80 procent te komen van woningzoekenden van een- en tweepersoons huishoudens. Dat betekent dat er minder behoefte zal zijn aan grotere eengezinswoningen. “Het aantal huishoudens stijgt, maar de bezetting van de woningen neemt af”, ziet Al. De Stek-directeur ziet daarom mogelijkheden voor het splitsen van eengezinswoningen in kleinere wooneenheden. Hij sluit zelfs niet uit dat Stek in de toekomst over zal gaan tot het verhuren van niet alleen woningen, maar ook van kamers.
Stek zou zich óók (of misschien wel vooral) moeten bekommeren om het verduurzamen van bestaande woningen voor mensen met sociale huur. Dat levert direct wooncomfort en besparing op energie, op.