Archieffoto Andrea Geijteman

Hillegom – Na drie jaar zijn de bijenkasten op het dak van het raadhuis verdwenen. De op het dak rokende ambtenaren klaagden erover, dat ze gestoken werden.

Het verdwijnen van de bijenkasten heeft geleid tot vragen van Co Jansen (fractie Co Jansen). Hij wil weten, waarom er niet voor is gekozen om de rookplek te verplaatsen naar een andere plek buiten het kantoor, bijvoorbeeld op straatniveau.

Ook wil Jansen van het college van burgemeester en wethouders weten, of dit bijenverwijderingsbeleid gemeentebreed wordt opgepakt: ,,Hoe gaat de reactie worden van het college, als er een fietser of hovenier gestoken wordt bij het passeren of onderhouden van een rotonde met een bijenhotel? Moet dan daar ook “de bij” het veld ruimen door een enkel incident?’’ Het college heeft enkele weken de tijd om te reageren.

4 REACTIES

 1. Een imker gaat ook met rook naar de bijenkast toe, een rokende ambtenaar staat beneden, niet op het dak naast de kast, deze lucht komt niet op het dak van het gemeentehuis. Een bij steekt niet, want hij weet dat hij dan sterft. Waarom moet de ambtenaar roken in de buurt van de bijenkast? Waar blijft de gemeente met het schonere milieu beleid wat aan alle kanten wordt uitgedragen. De imker deed goed en gezond werk met zijn bijen op het dak.
  Zomaar een paar gedachten die ik opschrijf omdat ik het jammer vind dat de bijenkasten weg zijn. Maar wel genieten van zijn honing, dat vind de gemeente wel interessant.

 2. Belachelijk dat die kasten van het dak af moesten. Waarom moest bij die kasten gerookt worden, nergens anders plaats om te roken? Bijen steken niet, tenzij ze zich bedreigd voelen of omdat men het vliegpad van de bijen belemmert. Te gek voor woorden deze actie. Men zou toch kunnen inzien dat op het dak een perfecte plaats is voor de bijen? Ik heb meer dan 100 bijenkasten allemaal hier bij mij thuis. Gemiddeld zo’n 50.000 bijen per kast, dus wij hebben rond 5 miljoen bijen hier rond ons huis en in de tuin vliegen en ze steken niet zonder aanleiding.
  Ik hoop dat men tot bezinning komt en de bijen teruggeplaatst mogen worden.

 3. Hillegom heeft een prachtige tuin om het gemeentehuis, plaats genoeg om te roken lijkt mij.
  Het dak van het gemeentehuis is een ideale locatie voor bijen, rustig en ongestoord.

  Ik vind het jammer dat bijenkasten moeten verdwijnen voor rokers, ‘t lijkt mij een onlogische beslissing.
  Er staan bijenkasten naast de school waar ik werk, nooit last gehad van de bijen, geen enkel kind ooit gestoken.
  Ik vind het maar een raar verhaal.

 4. Om een bijekast te inpekteeren moet je de bijen door rook behandelen zo worden ze rustig en ze steken niet. Je moet je gewoon rustig houden dan dien ze niets.
  Is dat zeker dat het bijen zijn geweest en niet wespen die staken?
  Wat in de kommentaren geschreven staat wat het gedrag van de bijen én mens betreft klopt. Mijn man is imker en wij wonen in Zwitserland en de bijen hier gedragen sich ook niet anders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in