Noordwijk – Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Niet iedereen weet precies welke onderwerpen er spelen in de gemeente en wat de standpunten van de politieke partijen hierover zijn. Daarom heeft de gemeente Noordwijk een StemWijzer laten ontwikkelen. In de stemwijzer gaat het bijvoorbeeld over betaalbare woningen, toeristenbelasting en de bereikbaarheid van Noordwijk.

De stemwijzer, die is ontwikkeld door ProDemos, bevat circa 30 stellingen. Deze zijn te beantwoorden met ‘eens’, ‘oneens’ of ‘geen van beide’. De politieke partijen in Noordwijk hebben zelf toelichtingen gegeven op hun standpunten in de stemwijzer.

De stemwijzer is te vinden via deze link.

6 REACTIES

  1. Heb net de stemwijzer ingevuld. De uitslag, ik kom bij drie partijen uit waar ik zeker NIET op ga stemmen. Mijn vraag is daarom, is de stemwijzer een onafhankelijk instrument? Ik betwijfel dit ten zeerste. In het verleden hebben we ook een aantal stemwijzers gehad waar je altijd bij een bepaalde partij uitkwam die naar later bleek in hun eigen belang die een stemwijzer hadden ontwikkeld!!!!!

  2. Dat kan de Partij voor de Inwoners niet geweest zijn, want die was er nog niet. Dus als je niet op de Partij voor de Inwoners uitkomt toch maar op die Partij voor de Inwoners gaan stemmen. Niet stemmen kost je geld.

  3. U en ik kunnen met dezelfde standpunten bij verschillende partijen uitkomen. Met mijn standpunt over armoede bij de ene en met mijn standpunt over dieren bij een ander. Uiteindelijk stem ik op een partij die het meest passend is. Prima!

  4. Heren hierboven: de Stemwijzer is gemaakt door ProDemos, die dit in tientallen gemeenten doet. De opdrachtgever is de Gemeente zelf, en álle partijen hebben hun medewerking verleend.

    Per stelling staat precies wat elke partij van die stelling vindt, inclusief uitleg. Je kan dus per vraag nagaan waarom de partij waar je kennelijk op wilt stemmen, een ander antwoord geeft dan dat jijzelf geeft.

    Transparanter dan dit krijg je het niet.

  5. Nou Liesje dat de gemeente dit heeft geregeld wil nog niet zeggen dat er geen beinvloeding kan plaats vinden. De gemeente is niet voor niets bezig om de ambtenaren een integriteits cursus te geven!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in