Lakenvelders leven nu nog in de wei bij het ooievaarsnest (zie foto) en in de Boterhuispolder aan de Zijldijk in Warmond. Ook Blaarkoppen zijn alleen nog in dat dorp te vinden, om precies te zijn op de Sopiahoeve. Foto: PR

Sassenheim – De Stichting Oud Sassenheim (SOS) is “bijzonder te spreken” over het feit dat twee historische runderrassen worden opgenomen in de lijst van Teylings immaterieel erfgoed. Op deze manier moeten Lakenvelder en Blaarkoppen in de gemeente Teylingen beter worden beschermd.

In februari sprak SOS-voorzitter Alfred Pop namens drie historische verengingen in tijdens een commissievergadering. Hij pleitte voor het onderschrijven van een petitie welke de provincie Zuid-Holland opriep om uitzonderlijke runderrassen te beschermen. Uiteindelijk is een ChristenUnie-motie unaniem door de raadsleden aangenomen, waardoor er binnenkort bijvoorbeeld informatieborden bij de dieren worden geplaatst.

De SOS noemt dit een goede stap bij de vorming van de ‘Visie voor immaterieel erfgoed Teylingen’. Dit gaat volgens de historische vereniging verder nog een hele kluif worden, omdat het benoemen en veiligstellen van dit soort zaken lastiger is dan bij materieel erfgoed (zoals rijks- en gemeentemonumenten). De Stichting Oud Sassenheim roept alle Sassenheimers op om met ideeën te komen. Hierbij kan worden gedacht aan zaken als oude dorpsverhalen, de kermis, de kortebaandraverij of het carnaval.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in