Noordwijk – De januari- en februaristormen Corrie, Dudley, Eunice en Franklin hebben flinke zand- en duinafslag veroorzaakt en dat bewijst dat een bredere duinenrij onontbeerlijk is voor een veilige kust. Dat zegt Bas Knapp van Hoogheemraadschap Rijnland. De strandpaviljoens mogen in de winter hun paviljoen laten staan, mits ze in 2024 vier meter richting de zee verschuiven om de natuurlijke duinaangroei ruim baan te geven. Maar de strandpaviljoens zijn verontwaardigd: ze willen niet dichter bij zee staan. Een aantal strandpaviljoenhouders heeft bezwaar aangetekend.
De afslag van het strand langs de duinen was behoorlijk, maar de schade viel het Hoogheemraadschap mee, zegt Knapp. ‘De dag na de piekstorm zagen we afslag bij de duinen, de eerste rij was weggeslagen. Wat hekken en afzettingen waren de zee ingesleurd. Die gaan we vervangen.’ De kustafslag herstelt zich natuurlijk, doordat de zee zand meeneemt en op het strand neerlegt.
‘Deze stormen hebben wel bewezen dat bredere duinen essentieel zijn.’ Daarom vindt het Hoogheemraadschap de afspraak dat paviljoens een paar meter verschuiven een goed idee. ‘De paviljoens mogen overwinteren, maar we zien dat de natuurlijke duinaangroei door de paviljoens wordt belemmerd’, zegt Knapp. Normaal gesproken groeit een duin van tien meter hoog zo’n twee meter in de breedte. ‘Dat is rondom de paviljoens gewoon minder.’
De bedoeling is dat de strandpaviljoens de komende jaren zelfs vaker naar voren schuiven. Maar naast de duinen wil Rijnland ook het strand breder maken, wat dan weer een geruststelling voor de paviljoenhouders moet zijn. Ook kunnen de paviljoens zichzelf volgens Knapp op een hogere zandbult neerzetten, om veilig te zijn voor de stijgende zee.
Met hakken in het zand
Strandpaviljoens in Noordwijk vinden het richting zee verschuiven nogal spannend. ‘Dat is natuurlijk een enge gedachte, omdat de zee tot ons talud komt’, zegt Wouter van Vessem van B.E.A.C.H. Noordwijk terwijl hij naar zee tuurt vanaf zijn terras. ‘Dat betekent dat we alles naar voren moeten brengen. Daardoor krijgen we er een kostenpost.’ Van Vessem benadrukt dat niet alleen het gebouw, maar ook de hele infrastructuur aan riool en leidingen onder het paviljoen verplaatst moet worden. Ook zegt de horecaondernemer dat de duinen er al jaren goed bij liggen achter het paviljoen. ‘Sterker nog, achter de afrastering wordt zelfs om de twee jaar zand weggehaald’, zegt Van Vessem.
‘Het is helemaal niet waar dat de duinen minder aangroeien achter de paviljoens’, stelt de strandtenteigenaar. ‘De duinen groeien al jaren hetzelfde. Het zand hoopt zich op achter de paviljoens en een grondverzetbedrijf egaliseert dat weer met shovels.’ Van Vessem noemt het ‘een chantagemiddel’ van de gemeente dat de strandtenthouders voor verplaatsing moesten tekenen als ze in de winter wilden blijven staan. ‘We hebben met een aantal paviljoenhouders bezwaar aangetekend.’
Dit is een bericht van mediapartner Omroep West.
1 APRIL
Meteen een parkeergarage zoals Katwijk in de duinen bouwen, vang je twee vliegen in één klap.
Deze knul op deze functie is gewoon een grap. Hoe kan die zich zulke rigoreuze beslissingen permitteren, weet van toeten noch blazen. De ondernemers moeten niet tegen de zee worden beschermd maar tegen deze ‘bestuurder’.
Naar deze problematiek wordt al jarenlang onderzoek gedaan door TUDELFT. Ik vraag me af of deze onderzoeken meegenomen worden door de Waterschappen
Dat wordt zeker meegenomen Jaap.
De landwinning mag niet belemmerd worden…
Dit heeft niets met landwinning te maken, maar over een veilige kust. Alleen de waterschappen en de provincie nemen wel eens domme beslissingen en laten bestuurders zonder kennis beslissingen maken, waar we nu de negatieve overlast van ervaren. Onderzoeken hebben bevestigd dat je een zachte kust nooit moet beveiligen door een deel hard te maken. Dat kunnen we nu ervaren met de dijk in duin constructie
Bedoelt u dat waterschappen en provincies over wel of niet maken van dijken beslissen?
Beste Jaap, dit staat los van de dijk in duin constructie. We zorgen juist dat we door middel van Dynamische kustbeheer het ‘zachte’ aspect – de mogelijkheid tot aangroei van de duinen doordat het zand aanstuift – blijven benutten, terwijl inderdaad ook het ‘harde’ aspect van de dijk in duin aanwezig blijft. Zacht waar het kan, hard waar het moet.
Dat ondernemers nu om de zoveel tijd het zand achter de paviljoens laten verwijderen doen zij in het kader van de eisen die o.a. de gemeente stelt. Zo moet er nog een brandweerauto kunnen passeren achter de paviljoens. Door nu de verplaatsing in te zetten, wordt ook het hek naar voren geplaatst, stuift het zand aan en groeien de duinen vier meter. Op die manier werken we blijvend aan veilige duinen. Groet, Bas Knapp
De kust is reeds miljoenen jaren oud en nergens in de geschiedenis heeft Noordwijk natte voeten gekregen. ( behalve na het aanpakken van de kust enige jaren geleden) Volgens mij slaan we helemaal door met verzonnen problemen. Mensen hebben de neiging om slim te willen zijn en verzinnen oplossingen voor problemen die er niet zijn. De mens is slimmer geworden maar helaas niet wijzer.
Deze meneer weet niet waar hij het over heeft, (hij komt waarschijnlijk niet uit noordwijk), dat de duinen afkalven bij een storm is normaal, en ik heb nog nooit anders gezien, ( 80 jaar) de huidige paviljoens staan al veel meer naar de zee toe als vroeger, de Costa minstens 50 meter na de laatste aanpassing van de Zeereep, en toch is er minder afkalving bij de zware stormen, en zijn de duinen hoger geworden in al die jaren.
Die zandbanketten zijn kunstmatig aangelegde duinenrijen die steeds verder zeewaarts worden opgeschoven en ze laten dit opstuiven zodat het nog een beetje natuurlijk aanzien heeft. De suppleties leveren het benodigde zand aan. We zijn er al twintig jaar mee bezig, allemaal zogenaamd vanwege een ‘veilige kust’. De zeespiegel stijgt niet significant (18,6cm/eeuw) volgens Deltares (zeespiegelmonitor 2018) dus waarom doen we dit dan wel?