(archieffoto)

Noordwijk – In het Zilveren Kruis gebouw aan de Van de Mortelstraat worden vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. De gemeente heeft overeenstemming met eigenaar Achmea over 20 units voor 4 personen voor een periode van een half jaar. Ook is de gemeente in gesprek over huisvesting in lege gebouwen op het voormalig BAVO-terrein. Op dit moment worden 27 vluchtelingen opgevangen in gemeentelijke gebouwen en 169 op particuliere locaties. Vanaf afgelopen vrijdag ontvangen de vluchtelingen op particuliere plekken leefgeld. Van de vluchtelingen zijn er 51 jonger dan 18 jaar. Hier moet binnen drie maanden onderwijs voor geregeld worden. Daar heeft de gemeente afspraken over gemaakt met de scholen. De gemeente meldt het hartverwarmend te vinden wat er allemaal aangeboden wordt voor de vluchtelingen. Op de Pletterij in Noordwijkerhout is elke woensdag een gelegenheid om spullen in te leveren. Kleding is er inmiddels voldoende.

13 REACTIES

 1. Prima hoor dat de Oekraïense vluchtelingen de beschikking krijgt over 20 units voor 4 personen in het Zilveren Kruis gebouw. Terecht, die mensen moeten geholpen worden. Maar….het gebouw stond al jarenlang leeg. Had het nou niet mogelijk geweest indertijd om in dit gebouw woonruimte te scheppen voor gemeentelijke woningzoekenden. Die waren daar ook blij mee geweest. Toch wel wrang dat het nu op stel en sprong kan gebeuren voor de vluchtelingen en toen niet voor de eigen woningzoekenden.

  • Achmea is de eigenaar, de gemeente heeft geen recht gehad om iets met het gebouw of de grond te doen, behalve bij onteigening maar daar was niet genoeg grond voor.

   • Oh….en nu heeft Achmea wel toestemming verleend….onder druk van de regering natuurlijk. Krijgt Achmea natuurlijk geld voor van Den Haag. Nou, als de gemeente echt had gewild in het belang van de gemeentelijke woningzoekenden zou er vast wel een mouw aan te passen geweest zijn bij Achmea. Huisvesting heeft blijkbaar een lage prioriteit bij gemeente Noordwijk.

 2. Dat is een goed bericht het heeft toch geholpen dat de mensen uit Noordwijk de gemeente hier op attent hebben gemaakt .

 3. Alles wat jarenlang niet mogelijk was voor onze eigen jeugd kan nu opeens. Hopelijk is dit een blijvende mentaliteitsverandering waar ook onze oorspronkelijke jeugdige bewoners wat aan gaan hebben in de toekomst.

 4. Nou André zo vlug zijn ze niet bij de gemeente daar hadden allang appartementen kunnen staan ook voor onze woning zoekende maar gelukkig worden er nu mensen mee geholpen die niks meer hebben .Maar als jij denkt dat ze dat zelf bedacht hebben mag jij dat denken . Gr Piet

 5. Ik hoop dat de gemeente beseft dat de kans dat deze mensen weer teruggaan naar hun eigen land zeer klein is,
  dus ga maar meteen beginnen met huizen bouwen voor deze mensen en bouw er dan meteen een paar voor onze
  eigen mensen.
  Het blijft waarschijnlijk niet bij 80 vluchtelingen, het kunnen er ook veel meer worden, plus dat wanneer de oorlog
  voorbij is ook de mannen hierheen komen.
  Zou hier al rekening mee worden gehouden door de gemeente, ik denk het niet.
  Ik zou ook graag willen weten wie dit weer allemaal gaat betalen ?

 6. Tsja Kitty, we leven in een explosieve wereld. Ik ga ervan uit, als de siuatie stabiel is in de Oekraïne, dat de meeste vluchtelingen weer terugkeren naar hun dorp of stad in hun thuisland. Ja..inderdaad, als hopelijk een klein aantal hier blijft betaalt de belastingbetaler hiervoor. Dat vind ik niet erg als ze allemaal straks werk hebben en ze zich willen aanpassen.

 7. als hier mensen bij zijn die tijdelijk werk willen ,wij zijn nog op zoek naar mensen voor onze schoonmaak en in de afwasstraat klein beetje engels spreken is wel noodzakelijk.
  ook wij zijn dan weer een beetje geholpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in