
Bollenstreek – Wij gaan deze streek never nooit opgeven en er mag geen stukje meer vanaf,’ roept bloembollenteler Simon Pennings op zijn erf in Noordwijkerhout. De percelen van de karakteristieke Bollenstreek lijken ten prooi te vallen aan regieloze bouwplannen. Raadsleden zonder kennis van de agrarische sector, zouden azen op grond om huizen op te bouwen. Vorige week ontving Pennings de Commissaris van de Koning Jaap Smit en vroeg hem in een emotioneel betoog om regie en steun.
‘Het gaat over ons, praat met ons,’ roept Pennings uit. Aan de koffietafel in zijn kantoor houdt Simon Pennings namens de telers in de streek een betoog tegenover Jaap Smit. ‘Er wordt gebouwd op waardevolle bollengrond. Dat doet pijn. We maken ons enorm zorgen over de toekomst. Ik zie dat er geen regie is in de discussies over de Bollenstreek.’ Volgens de bloembollenteler wordt er ‘van alles geroepen in de raad’, zonder dat iemand corrigeert dat het volbouwen van de Bollenstreek niet aan de orde is.
Jaap Smit, die is opgegroeid in de Bollenstreek en als student bollenpeller was, heeft begrip voor de zorgen van Pennings. ‘Het is niet zo dramatisch dat de Bollenstreek verdwijnt op dit moment, maar we moeten er wel voor waken,’ zegt Smit. ‘We kunnen wel het hele gebied volbouwen met huizen, maar ook dit is een hele belangrijke bedrijfstak. Met een product dat wereldwijd verkocht wordt. Dus ik snap de zorg wel’.
Geen reservaat, maar karakter behouden
Smit benadrukt dat het niet de bedoeling is een reservaat te maken van de Bollenstreek. Er mag best iets veranderen. ‘Maar we moeten wel trouw blijven aan het karakter van deze streek,’ zegt Smit. Pennings legt uit dat de telers weten welke stukjes grond niet meer goed bruikbaar zijn voor de bollenteelt, waar mogelijk wel gebouwd kan worden. Maar dan moet er wel gepraat worden met de telers en niet over hun hoofden heen besluiten wat er met de grond moet gebeuren.
Pennings ziet dat mensen met veel kennis vertrekken uit de sector, omdat ze in de Bollenstreek’ zijn verzand in oeverloze discussies die ze nergens brengen’. Die zijn het ‘gewoon zat’ en hij is bang dat steeds meer professionals het voor gezien houden. Het advies dat Pennings heeft voor de raadsleden: ‘ verdiep je eens in waar je het over hebt. Ga op bezoek bij telers en praat met ons. Maak een masterplan. En houd op met die loze kreten, want dat brengt niemand wat,’ aldus Pennings.
Lijkt mij niet zo moeilijk als je moet kiezen tussen een paar tulpen in je voortuin, of een dak boven je hoofd.
Lijkt me voor de meeste mensen meer de keuze. Tulpenvelden in de buurt van mijn huis. Of een extra woonwijk in je leefomgeving. Het is maar net of je een dak boven je hoofd hebt.
En over al die grote villa’s op “waardevolle bollengrond” hoor je niemand. Toen hadden ze weer een ander verhaal.
Gezien de vele grote, fraaie nieuwbouwwoningen her en der in de Bollenstreek lijkt me de kans groot dat de heer Pennings zijn grond verkoopt zodra hij er fors voor wordt betaald. Deel van het geschreeuw lijkt bedoeld om de grondprijs op te drijven.
Als ze de bollengrond die afgelopen jaren via de Gom is bebouwd niet hadden volgebouwd met dure villa’s maar met betaalbare huizen( kan je er een paar meer op dezelfde m2 neerzetten) dan was deze ex bollengrond veel efficiënter benut. Helaas zoals in het stuk vermeld hebben we te maken met beslissingsbevoegde mensen die in veel gevallen van toeters nog blazen weten en ondanks het gebrek aan kennis mogen meestemmen en veelal kiezen voor de euro’s of hun toekomstige baantjes😉.
Bollenvelden koop je voor agrarische grond prijs! En verkopen het voor bouwgrond prijs Jackpot voor de gemeente Dan zit je nog met het stikstof beleid Bollen geen stikstof Woonwijk wel!
Dan zijn er nog zat plekken waar kantoor gebouwen leeg staan en fabrieken makkelijk verplaats kunnen worden Denk echt dat de discussie over een woonwijk in je achtertuin eentje moet worden Hoe kunnen we de omgeving zo inrichten dat bollenvelden en wonen prima naast elkaar kunnen