Op tweede Pinksterdag gaan de lokale horeca in de Bollenstreek vanaf 12.00 uur open. De afgelopen weken is intensief overleg geweest tussen horecaondernemers, handhavers, politie en de gemeente.

Samen hebben zij gekeken naar hoe zo veilig mogelijk anderhalve meter afstand kan worden gehouden op onder meer terrassen.

“We hebben gezien dat bij ondernemers de noodzaak om weer te beginnen groot is”, benadrukken de burgemeesters van de Bollenstreek. “Naast alle creatieve oplossingen die horecabedrijven de afgelopen tijd hebben bedacht, is het prettig dat zij weer enigszins hun activiteiten van voor de coronamaatregelen kunnen oppakken. De verruiming van de maatregelen is dan ook meer dan welkom voor hen. En hoewel vanuit regelgeving en veiligheid niet alles mogelijk is, kan gelukkig veel wel.

Als gemeenten blijven we in beeld om ondernemers waar nodig te ondersteunen. En als inwoners kunnen we hen een hart onder de riem steken, door er samen een succes van te maken.”

Belangrijke zaken

Vanaf maandag 12.00 uur gaan restaurants en cafés weer open. Daarbij zijn de volgende zaken belangrijk:

•      Iedereen houdt 1,5 meter afstand (behalve mensen uit hetzelfde huishouden).

•      Binnen geldt een maximum van 30 gasten (dus exclusief personeel). Iedereen moet zitten aan een tafeltje of aan de bar (dus niet staan). Bezoekers die binnen willen zitten, moeten altijd reserveren.

•      Op terrassen geldt geen maximum aantal personen. Ook hier moet iedereen aan een tafeltje zitten (dus niet staan). Diverse horecaeigenaren vragen ook om een reservering voor hun terras, zodat zij zorgvuldig met de maatregelen kunnen omgaan. Informeer dus vooraf of je ook voor het terras moet reserveren.

•      In een checkgesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.

•      We vragen bezoekers niet in wachtrijen te staan bij horecagelegenheden. Ook hier geldt: vermijd drukte.

Opnieuw enkele gebieden beperkt toegankelijk

Net als afgelopen weekenden en Hemelvaart zijn ook komend weekend enkele plekken in de Bollenstreek beperkt toegankelijk. Het gaat hier om de eilanden Koudenhoorn en De Strengen in Warmond. Met Hemelvaart bleek het druk op deze eilanden. Enerzijds leggen mensen hun boot aan en anderzijds willen mensen vanaf de oever een ommetje maken of recreëren op het eiland. “Als het druk wordt, is het niet goed mogelijk om de anderhalve meter afstand te bewaren. Daarom zullen Koudenhoorn en De Strengen worden afgesloten voor nieuwe bezoekers als het daar te druk wordt. Anderen worden dan verzocht elders te recreëren,” aldus burgemeester Carla Breuer van Teylingen.
“Bij wijze van proef worden op Koudenhoorn cirkels in het gras aangebracht zodat de anderhalve meter ook zichtbaar is. Daarnaast is slechts de helft van het parkeerterrein beschikbaar, zodat automobilisten ontmoedigd worden te komen. Zo blijven de recreatieterreinen beschikbaar voor omwonenden. Verder wordt er bij de ingang van beide recreatieterreinen vanaf het begin gemonitord. Tot slot is er extra inzet van toezichthouders, politie en een drone.”

Toezicht in winkelgebieden
In de winkelgebieden van Lisse, Hillegom, Sassenheim, Voorhout en Warmond houden handhavers toezicht. De Kanaalstraat in Lisse is bij drukte afgesloten voor (brom)fietsers, zodat (brom)fietsers en winkelend publiek elkaar niet hinderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in