VAB in Voorhout (Foto: VAB)

Voorhout – Het overslagstation van het Vuilafvoerbedrijf Duin- en Bollenstreek (VAB) moet in Voorhout blijven, en worden geoptimaliseerd.

Het VAB is het regionale overslagstation van de gemeenten Teylingen, Lisse, Hillegom, Noordwijk en Katwijk. Zij slaan in het overslagstation rest-, gft- en PMD-afval over, waarna het afval naar elders wordt vervoerd om te worden verwerkt. Het station functioneert al jaren naar behoren, maar door het aflopen van contracten en de levensduur van de gebouwen op het terrein willen de gemeenten bekijken hoe het verder moet met het overslagstation. Na een onderzoek hebben de gemeenten ervoor gekozen om het station in Voorhout te handhaven, maar ook om het terrein te optimaliseren zodat het station in de toekomst goed kan blijven functioneren. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen staat achter deze doelstelling, en ook de raadscommissie DEB kon woensdag unaniem hiermee instemmen.

Wethouder Hooij liet op vragen van CDA-raadslid Reny Wietsma wel weten dat er wordt gekeken naar een nieuwe oplossing voor het verbranden van het restafval. Momenteel wordt dit afval vanuit het overslagstation in Voorhout vervoerd naar een vuilverbranding in Amsterdam, die eigendom is van de gemeente Amsterdam. Deze vuilverbranding heeft echter grote financiële problemen waarvoor de gemeente Amsterdam weliswaar garant staat, maar waardoor het onzeker is hoe de vuilverbranding in de toekomst zal blijven functioneren. Volgens Hooij loopt de verwerking van het afval uit de Duin- en Bollenstreek echter geen gevaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in