Hillegom/Bollenstreek – Alle gemeenten in Holland Rijnland staat een enorme opgave te wachten, waar het gaat om het ‘duurzaam’ opwekken van energie.

Om dat mogelijk te maken, moet namelijk veel open landschap opgeofferd worden, zo bleek tijdens een raadsvergadering in Hillegom. Voor het opwekken van 1 terrawattuur aan energie moet gebruik gemaakt worden van windmolens en zonnepanelen. Dan gaat het of om 58 windmolens van zo’n 200 meter hoog of om 1.200 hectare aan zonnepanelen. Ook is het mogelijk om te kiezen voor bijvoorbeeld 28 van die windmolens en 600 hectare aan zonnepanelenweides. Het gebruik van kleinere windmolens is ook mogelijk, maar daar heb je er weer veel meer van nodig.

Veel van de windmolens en zonnepanelen komen langs de A- en N-wegen te staan. Maar in de Rijn- en Veenstreek wordt ook gekeken naar mogelijkheden om extra zonnepanelen te plaatsen in de veenweidegebieden.

6 REACTIES

  1. Aan bollengrond hebben we al 2625 ha nodig in de Bollenstreek als daar ook nog eens 1200 ha grond bij komt voor zonnepanelen houden we helemaal geen bouwgrond meer over.

  2. besteed het geld van dit soort zinloze onderzoeken eens aan het onderzoek naar het goed opruimen van kernafval zodat we met een paar kerncentrales geen veenweide of bollengebieden hoeven te verkwanselen

  3. Ik vind dat de windmolens voor ‘onze’ kust ook meetellen. Het is wel ons landschap waar die dingen staan. Ik ben niet tegen zonnepanelen (heb ze zelf ook) maar ik vind dat dat niet in hele parken hoeft. Op het dak, op plekken waar het geen landschapsvervuiling veroorzaakt (denk aan verwerking in geluidsschermen) of anders niet. Althans niet in de randstad.

  4. Ook weer luchtfietserij, het landelijk electriteitsnet kan het nu al niet aan om die opgewonnen wind en zonnestroom te transporteren ivm met overbelasting. Is daar al over nagedacht. Ook een leuk vooruitzicht voor al die mensen, vooral jonge mensen die met smart op een woning wachten die er dan helemaal nooit meer zullen komen omdat alles vol geplemt wordt met zonnepanelen. En weet u wat nou zo gek is? in Duitsland en Belgie krijgt men SUBSIDIE, ja u leest het goed!! als de burgers op aardgas over willen gaan. Welke lobbiisten zitten er in Nederland dan achter waar de politiek blindelings achteraaan loopt. Wie weet het antwoord?

  5. Er wordt gesteld dat het gebruik van kleine windmolens ook mogelijk is maar dat er dan veel meer exemplaren nodig zijn. Maar het gebruik van Urban Wind Turbines kan juist de oplossing zijn. Géén grote windmolens met een hoogte tot 200m, géén herrie, wél kleinschalig toe te passen, efficiënt, praktisch te plaatsen op industrie terreinen, op platte daken etc. met een diameter van ca 3.5m. Afhankelijk van de windsterkte is de opbrengst van 1 turbine gelijk aan 20 tot 60 zonnepanelen. Dat scheelt ruimte. Kijk maar eens op de website van Dutch Ventus. De gemeente Bunschoten heeft het 1e exemplaar gekocht en geïnstalleerd op de gemeentewerf, dus het depot. Werkt naar tevredenheid. Ook het ministerie van VROM in Den Haag heeft er 2 aangeschaft. Lijkt een prima alternatief te zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in