Thomas Tiggelman (TOP Litta) (Foto: René van Dam)

Sassenheim – In de eerste ronde van de play-offs speelde TOP/LITTA tegen Blauw-Wit (A), de nummer 3 uit de andere poule op woensdagavond in Sassenheim. Het was een matige wedstrijd van beide teams en echt spannend werd het nooit. TOP/LITTA kon een magere 10-5 ruststand uiteindelijk omzetten in een ruime 21-12 overwinning. Een wedstrijd waarin de winst telde maar wel eentje om gauw te vergeten en het vizier op de tweede wedstrijd te zetten. De tweede wedstrijd werd een heerlijke, echte play-off wedstrijd, beide ploegen maakten er een waar korfbalspektakel van. Blauw-Wit, dat drie basisspelers moest missen, legde zoveel energie in de wedstrijd dat TOP geen moment achterover kon leunen. Veel goals, inzet, beleving, strijd, alles zat er in. Bij TOP/LITTA maakte Nick Pikaar na zijn blessure weer speelminuten. TOP won de tweede wedstrijd met 28-35 en kan zich gaan opmaken voor de volgende play-off ronde tegen PKC uit Papendrecht.


De eerste play-off wedstrijd. Vooraf gaf coach Bas Harland aan dat TOP vooral verdedigend de baas moest zijn en dat daar de basis voor de winst zou liggen. En dat lukte, TOP liet Blauw-Wit niet in het spel komen, voorkwam herhaling van schoten en vooral de TOP-mannen waren hun tegenstanders in de rebound de baas. Stan Postma speelde weer een puike wedstrijd en zoals al eerder opende hij ook nu weer de score. Hij zou tot Player of the Match worden gekozen. Doelpunten waren schaars en na 15 minuten spelen stond het pas 4-1. Blauw-Wit kwam terug tot 4-3. Tim Flokstra, die de laatste weken niet alleen veel rebounds pakt, maar ook steeds beter staat te schieten, benutte de ruimten, maar toch bleef het scoren moeizaam gaan. Er waren wel genoeg kansen, het duurde echter lang voordat de organisatie goed stond. De schotpercentages waren veel te laag. Blauw-Wit had daarom wel kansen om dichterbij te komen, maar door het strakke verdedigen van TOP en ook wat pech lukte dit niet. Met 10-5 gingen de ploegen de rust in.

Na rust opende Jet Hendriks, die weer een ijzersterke wedstrijd speelde, de score. Pas na 12 minuten spelen kon de tweede TOP-goal genoteerd worden, Blauw-Wit kon hiervan niet profiteren. Invaller Thomas Tiggelman scoorde met 1 hand de mooiste goal van de wedstrijd en daarmee de 19-11. Met een afstandsschot en daarmee haar 500e goal in de Korfbal League bepaalde Barbara Brouwer de eindstand op 21-12. Toch nog een ruime overwinning, zeker verdiend, maar wel heel moeizaam qua spel en score. 

Hoe anders was het in de tweede play-off wedstrijd op de zaterdagavond, met Julia Schuiling weer in de basis. Dat het beter moest was de ploeg zich goed bewust. De wedstrijd begon vanaf de eerste seconde lekker, binnen 11 seconden had zowel Blauw-Wit als Tim Flokstra al gescoord. TOP liep vervolgens snel uit naar 1-4. Hierna ging de wervelwind even liggen en kon Blauw-Wit terugkomen tot 3-4. Het duurde wel even voor TOP daar het antwoord (en schot) op had gevonden. De energie waarmee beide ploegen speelden was heerlijk om te zien. TOP wilde het duidelijk in twee wedstrijden beslissen om zo wat extra rust in te bouwen voor de wedstrijden die op het programma staan. Blauw-Wit wilde de huid zo duur mogelijk verkopen en liet zich geen moment uit de wedstrijd spelen. Na 10 minuten spelen was daar eindelijk weer de rentree van Nick Pikaar. Hij had maar twee schoten nodig om trefzeker te zijn. Bij 8-8 kwam Blauw-Wit op gelijke hoogte en kwam na de 9-9 zelfs op (de enige keer) voorsprong. Dit was het sein voor TOP om een tandje bij te schakelen. Celeste Split zette de run van 7 goals op rij in en met een hoog afrondingspercentage op het afstandsschot liep TOP uit naar 10-16. Vooral de 10-16 van Tim Flokstra na een weergaloze combinatie met vakgenoot Mick Snel was geweldig om te zien. Blauw-Wit bleef wel strijd leveren en had bij rust de achterstand weer teruggebracht tot 16-19.

Na rust kwam liep TOP gemakkelijk uit, maar Blauw-Wit gaf niet op en kwam toch weer terug tot 21-23. Zoals al zo vaak dit seizoen scoorde Jet Hendriks, die haar 200e wedstrijd speelde, op belangrijke momenten. De 22-24 leek vervolgens nog heel even een kantelpunt in de wedstrijd te worden, maar Stan Postma zorgde voor de belangrijke 22-25, waardoor de ban definitief was gebroken. TOP scoorde vervolgens weer vijf keer op rij. Dit gat kreeg Blauw-Wit niet meer gedicht. TOP won verdiend met 28-35, maar de complimenten gingen ook naar Blauw-Wit, dat er ook een mooie wedstrijd van had gemaakt.


De tegenstander in de tweede ronde van de play-offs is PKC uit Papendrecht, dat in twee moeizame wedstrijden te sterk was voor DVO. De eerste wedstrijd van de volgende ronde play-offs is op zaterdag 3 april bij PKC, de terugwedstrijd in sporthal De Korf staat gepland op zaterdag 10 april. Mocht er een beslissingswedstrijd noodzakelijk zijn, dan zal deze dinsdag 13 april plaatsvinden bij PKC.De winnaar van deze “Best of Three” speelt 17 april de finale van de Korfbal League in Ahoy.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in