Sassenheim – De huidige landskampioen Fortuna/Delta Logistiek is vooral het afgelopen seizoen een lastige tegenstander gebleken voor TOP/SolarCompleet. In een sfeervolle sporthal De Korf was het één helft echt spannend. TOP speelde verdedigend een heel goede wedstrijd en wist de aanvallende speerpunten van Fortuna in bedwang te houden. Na een 11-9 tussenstand speelde TOP een heerlijke tweede helft waarin nog een tweetal mijlpalen gevierd kon worden. Eerst Mick Snel met alweer zijn 1200e goal in de Korfbal League en vervolgens Celeste Split (gekozen tot speler van de wedstrijd) die met 7 goals de positie van topscorer aller tijden bij de dames overnam. Een mooie slotfase bekroonde de prima wedstrijd van TOP. Eindstand 26-18.

Een overwinning op Fortuna in de vierde speelronde van de competitie zegt nog niet zo heel veel. Wel de manier waarop TOP dat deed. Met een zeer sterk collectief spelende ploeg, waarin de nadruk vooral verdedigend lag, was de overwinning vooral een teamprestatie. Fortuna had geen antwoord op de verdedigende druk en tekenend daarvoor was dat topschutter Fleur Hoek al vroeg in de tweede helft naar de kant werd gehaald met slechts 1 goal achter haar naam. Het grote verschil lag ook bij de scores van de dames. Maar liefst 12 tegenover slechts 2 van Fortuna. 

TOP begon gelijk scherp aan de wedstrijd met een lange aanval met vele kansen. Die leverde nog geen doelpunten op. Fortuna had in de beginfase minder kansen nodig en kwam op een 0-2 voorsprong. Pas na 6 minuten brak Celeste Split de ban en stond de 1e goal genoteerd. Bij 4-3 kwam TOP (allemaal damesgoals) voor het eerst op voorsprong. Het was vooral een verdedigende wedstrijd, waarin ook weer de TOP-dames een hoofdrol hadden door onderscheppingen, verdedigd schieten en een blok. TOP had meer aanvallen dan Fortuna, maar had het schotvizier nog onvoldoende op scherp staan. De tactiek van Fortuna om Paul Anholts vrij te laten werkte deze wedstrijd niet. Anholts benutte de ruimte die hem werd gegeven en scoorde gemakkelijk. TOP had steeds het initiatief maar Fortuna bleef bij door goals van topschutter Nik van der Steen, de enige die zijn niveau haalde. Zijn verdediger Frank Mostard had het lastig, maar wist zich aanvallend te onderscheiden door 5x te scoren. In de slotfase van de eerste helft bij 9-9 waren het Celeste Split met een vrije doorloopbal en Barbara Brouwer met een slim uitgelokte en benutte strafworp die TOP op een belangrijke voorsprong zetten: 11-9. Deze voorsprong zou niet meer uit handen worden gegeven. 

Na rust was het Mostard die de score opende en de wederom goed spelende Sanne Jousma zette TOP op een 13-9 voorspong. TOP ging zuiverder schieten en Mick Snel, tot op dat moment vooral onder de korf te vinden, schoot de 15-10 binnen. Hierna was er even een schrikmoment in de zaal, want Celeste Split leek door haar enkel te gaan. Gelukkig bleek de schade mee te vallen en kon zij verder. Dat zij daarvan verder weinig hinder ondervond bleek later in de wedstrijd toen zij eerst de 23-16 en vervolgens de 24-16 binnenschoot. Die 24e, volgens eigen zeggen een “noodschot” was alweer haar 735e goal in de Korfbal League en daarmee neemt zij de positie van “topscorer aller tijden bij de dames in de Korfbal League” over van de vorig seizoen gestopte Suzanne Struik. Gelijk hierna kreeg Split haar verdiende publiekswissel. De wedstrijd was inmiddels al lang gespeeld waarbij een blok van invaller Tim Flokstra een mooi en passend einde was van de wedstrijd die eindigde in een mooie overwinning van 26-18. Coach Jan Niebeek was tevreden: “De organisatie stond erg goed en we hadden controle, mede door de iets andere manier van verdedigen”. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in