Lisse – Meer dan duizend uur werk, oftewel bijna 40 full-time werkweken om vervolgens te horen dat het evenement waar je het allemaal voor deed niet doorgaat. Het overkwam Cock Zandvliet twee opeenvolgende jaren. Vlak voordat hij er even tussenuit gaat met zijn vrouw naar zijn stacaravan, toont hij wat hij anders aan de 40.000 bezoekers van Castlefest in Lisse had willen laten zien.


In een grote loods op fietsafstand van zijn eigen huis is de creatieveling praktisch altijd te vinden. Als hij tenminste niet aan het werk ik als klusjesman bij de politie. Er is geen verwarming, maar zelfs met -10 is hij er: ‘Dan doe ik gewoon handschoenen aan.’ Hij heeft geen vast plan maar begint gewoon met wat hij tegenkomt. Zo maakt hij van een oude graansilo van een boer een trike, onderzeeër, of raket.


Castlefest: ‘Wat is dat voor een volk?’

In eerste instantie moest Cock er niets van hebben. Zijn zoon en dochter gingen al jaren naar Castlefest in Lisse – een middeleeuws fantasyfestival, dat sinds 2005 ieder jaar begin augustus wordt gehouden in de tuinen van Kasteel Keukenhof in Lisse – en kregen hem uiteindelijk zover dat hun vader een keer mee komt. ‘En toen was ik om. Ik kende het alleen van overstekende, fladderende, vleermuisachtig uitziende mensen, waarvan ik dacht: Wat is dat voor een volk?’

Cock zag er een oud echtpaar lopen in middeleeuws kostuum, achter een rollator met daarin allerlei moderne computers gebouwd. Vanaf dat moment heeft hij zijn roeping gevonden: ‘Wat er ook gebeurt, dat ga ik ook doen’, denkt Cock.

Ruimtereiziger

Cock is geen man die stil kan zitten. Voordat hij deze passie ontdekte maakte hij decors voor de toneelvereniging. Hij ziet zichzelf dan ook als entertainer en blijft de hele tijd in zijn rol als ruimtereiziger. Dit blijkt als hij even van zijn stuk wordt gebracht door de vraag wat hij met zijn creaties wil bereiken. Lachend: ‘Daar moet ik even over nadenken hoor, ik weet nooit van tevoren wat er gevraagd wordt.’

Na een korte adempauze vertelt hij dat het naast het kwijt kunnen van zijn eigen ei vooral gaat om de prikkelen van de fantasie. ‘Wat je met oude rotzooi allemaal nog kan doen, voordat je het naar de stort brengt of naar de gemeente.’ (dit is een bijdrage van mediapartner Omroep West)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in