Bollenstreek – De organisatie van het Bloemencorso heeft zaterdag een tot op het laatste moment geheime guerrilla actie uitgevoerd. Met drie prachtig versierde corsowagens ging het langs bijzondere locaties, waaronder de Tulip Barn, de Tulperij en Hotels van Oranje.

Willem Warmenhoven, de grondlegger van het corso maakte van stro en hyacinten een walvis en reed daarmee van Hillegom naar Lisse en terug.
‘De walvisvangst was toen vrij actueel en hij kweekte hyacinten dus hij had de bloemen over’, adus zijn kleindochter. ‘Het was na de oorlog en iedereen wilde gezelligheid en vreugde dus zo kwam hij op het idee om een praalwagen te maken van blauwe hyacinten voor de walvis.’ ‘De walvis was stiekem waarschijnlijk ook wel een soort protest’, vervolgt ze, ‘maar het was ook heel actueel op dat moment.’

De mobiele corsoharten zijn een verwijzing naar de Walvis, deze allereerste praalwagen.

Aangekomen bij Hotel van Oranje overhandigt Willem Heemskerk, voorzitter van Bloemencorso van de Bollenstreek een met gele en paarse bloemen gestoken hart aan één van de eigenaren. ‘Ja Bram, ik geef jou dit hart omdat je het hart op de juiste plaats hebt als je kijkt naar het bloemencorso.’

Het startschot van de jaarlijkse grote corsoroute wordt altijd ter hoogte van Hotel van Oranje gegeven, waar Heemskerk het hart aan Bram Mol geeft. ‘Het hart symboliseert verbondenheid’, alsdus Mol, ‘het hart doet het lichaam kloppen en het is ook zo geweldig dat er drieduizend harten in de streek verkocht zijn. Dat getuigt van de brede maatschappelijke fundering die het heeft en die wij dus moeten blijven supporten: wij zijn zuinig op het bloemencorso’, aldus Bram Mol.

5 REACTIES

  1. Vreselijk die mensen die wars zijn regels. Stop alle subsidies voor deze club. Handhaving ook weer niks gezien zeker.

    • De mensen zijn niet wars van regels, degenen die ons deze opleggen zijn wars van de waarheid, of vind je dat de ME ff met de lange lat over de praalwagens en Bram Mol moeten gaan?

  2. Dit was helemaal geen guerrilla actie, maar een zorgvuldig geplande actie met medeweten van de gemeente Noordwijk. Alsof de camera van de bollenstreek omroep er bij toeval langsreed, dat gelooft toch niemand!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in