Noordwijkerhout – Je examenjaar. Dat is iets bijzonders in je jonge leven. Eerst flink blokken, dan de spanning bij de examenuitslag en na een goede afloop feesten met schoolvrienden. Maar niet voor deze generatie eindexamenkandidaten. Door het coronavirus is alles anders. Ook voor Jasmijn Buurman, eindexamenleerling van het Teylingen College Leeuwenhorst in Noordwijkerhout.

‘Holy shit, I did it!’ roept Jasmijn Buurman in haar slaapkamer als ze net heeft gehoord dat ze is geslaagd. ‘Weet je wat ik zo apart vind? Dat ik dit helemaal apart vier.’ Jasmijn dacht eerder nog een eindexamen te moeten maken en ze verwachtte met een herkansing haar havo-diploma te halen. Het zou waarschijnlijk best knokken worden. Maar dat liep anders door het coronavirus; de eindexamens gingen niet door. Door een goede laatste toets besloot het Teylingen College Leeuwenhorst in Noordwijkerhout dat ze het papiertje binnen heeft. Jasmijn is dolblij, maar wel in haar uppie. Feesten met schoolvrienden zit er nog even niet in.

Een andere grote verandering is de vervolgstudiekeuze. Eigenlijk wilde Jasmijn voor een muziekstudie kiezen. Maar de cultuursector ligt door de coronatijd volledig stil ligt. Jasmijn zou ook geen zangles kunnen volgen. Dus ze kiest nu voor een rechtenstudie. De negentienjarige geeft toe dat ze een keuze van het hart omwisselt voor een keuze van het verstand. ‘Ach. als het dit jaar niet bevalt, kan ik er altijd weer op terug komen,’ zegt ze lachend.

De situatie van de afgelopen maanden waren voor Jasmijn extra beperkend, omdat haar moeder een auto-immuumziekte heeft en het coronavirus daardoor een nog groter risico meebrengt. ‘Als ik van buiten naar binnen kom, moet ik eerst douchen en mijn kleren wassen.’ Haar 19de verjaardag moest ook heel voorzichtig met veel afstand worden gevierd. Om wat meer ruimte te hebben, is Jasmijn een paar weken bij haar vader in Benthuizen gaan wonen.

Jasmijn heeft een ambivalent gevoel over de afgelopen maanden. ‘De ene keer ben je blij en de andere keer ben je niet blij met alles. Maar ik denk dat we er straks wel met z’n allen positief op terug kunnen kijken, omdat iedereen wat bewuster in het leven staat.’ Het havodiploma heeft ze in ieder geval binnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in